• Tech
Faktor

Nincs nyaralás telefon nélkül - a magyarok le se teszik

Leginkább fényképezésre és tájékozódásra használjuk a telefonunkat, és kellemetlenül érezzük magunkat, ha lemerül.

A magyarok kétharmada nem tudja elképzelni a nyaralását az okostelefonja nélkül - derült ki a Huawei megbízásából 12 európai országban készített kutatásból. Magyarország, Németország, Lengyelország, Csehország, Románia, Bulgária, Görögország, Szerbia, Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország vettek részt a felmérésben, amelyet a 18 és 45 év közöttiek körében, országonként 500 fős mintán végezték el, online kérdőíves módszerrel, 2017 májusában.

Az Ipsos piac- és közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint a nyaralás egyre fontosabb kelléke a külső akkumulátor, a megkérdezettek harmada pedig gyorstöltő és extra tárhely (például SD kártya) nélkül már útnak sem indul. A magyar válaszadók háromnegyede szerint az okostelefon sokkal egyszerűbbé teszi a vakációt.

Mindent lefotózunk, miután odataláltunkLegtöbben fotózásra és tájékozódásra használjuk a mobilunkat nyaralásunk alatt. A magyarok 95 százaléka készít fotókat a nyaralás ideje alatt, 78 százaléka pedig navigációs alkalmazást is használt legutóbbi útja során. A térképes alkalmazást még ennél is többen, a megkérdezettek 84 százaléka vette igénybe. A magyarok 59 százaléka viszont előre gondolkodott, és még az utazása előtt letöltötte úti célja térképét, hogy offline is böngészhesse azt.

Többségünk (58%) előszeretettel használja hotel és étterem értékelések keresésére és olvasására a mobilját, 38 százalékunk pedig foglalási adatait vagy elektronikus jegyét is az okostelefonján tartotta. A mobilfizetés még nem igazán népszerű: mindössze a megkérdezettek 27 százaléka élt ezzel a lehetőséggel útja során.

Leginkább a dél- és kelet-európai országokban élők értettek egyet azzal, hogy az okostelefon jelentősen megkönnyíti az utazást. Nálunk is igen sokan gondolják ezt: a magyar válaszadók 76 százaléka vélekedett így.

Ha lemerül, bajban vagyunkA megkérdezettek több mint fele, 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nyaralás alatt többek között a készülék tárhelyének véges kapacitása miatt a fotókat és videókat másik eszközre kell mentenie (például laptopra vagy tabletre). A válaszadók 47 százalékának a nyaralás alatt problémát okoz, hogy nincs elegendő tárhelye az okostelefonján.

Az utazók aggódnak az akkumulátor lemerülése miatt is – a válaszadók ötöde nyilatkozott úgy, hogy vakációja során előfordult, hogy épp akkor merült le a telefonja, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá. A megkérdezettek 37 százaléka értett egyet azzal, hogy gyakran jelent számukra nehézséget az, hogy feltöltve tartsák a készülékeiket. A felhasználók ezt a problémát gyorstöltővel vagy külső akkumulátorral próbálják megoldani, főleg a fiatalok: a 18-24 évesek fele vitt magával ilyen eszközt a legutóbbi nyaralására.

Kommentek:

Top 0