• Tudomány
Faktor

Nukleáris üzemanyagot keres a sötét oldalon Kína

A történelem első ilyen kísérletét a Csang'o 4 űrszondával akarják végrehajtani. Kína már rendelkezik azzal a tudományos felkészültséggel és technológiával, amely feltétele egy effajta küldetésnek. A kínai küldetésnek az is célja, hogy megállapítsa: a Hold túlsó oldalán található-e nagy mennyiségben nukleáris üzemanyagnak használható, kitermelhető hélium-3.

A Csang'o 4 vagyis a Holdistennő 4 feladata a  Hold ismeretlen földtani körülményeinek tanulmányozása, vizsgálata lesz.

Más vélemények szerint viszont küldetésének az is célja, hogy megállapítsa, a Hold túlsó oldalán található-e nagy mennyiségben nukleáris üzemanyagnak használható, kitermelhető hélium-3.

Szakértők szerint, a Hold sötét oldalán történő leszállás azért bonyolult feladat, mert a folyamatos kapcsolattartáshoz közvetítőként egy a Hold körüli pályán keringő űreszközre van szükség az égitest és a földi irányítók között. A Holdnak ezen a felén található egyébként az egész Naprendszer legnagyobb krátere.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tervek szerint a keringést, leszállás és visszatérést célul kitűző, három részből álló kínai Hold-program utolsó fejezetében tervezik a Csang'o 5-ös szonda felbocsátását.

    Top 16