• Sport
Mágó Károly
Mágó Károly

Növényi Norbert a Faktornak: furcsa a világ, már a prostik is modellek

Van, akit az anyjába küld, és van, akit egész egyszerűen pofon vágott a magyar birkózás egyik legsikeresebb sportolója. Növényi Norbert egyébként nem csak olimpiai bajnok birkózó, világbajnok kick-boxos is. És több filmben is játszott, egyszer például Arnold Schwarzeneggerrel.

1980-ban olimpiát nyert. Nézve az önről megjelent cikkeket, nem volt könnyű odáig eljutni.

Nem, de ez volt a gyerekkori álmom. Azt szerettem volna, hogy fölállhassak a dobogó legfelső fokára az olimpián. Akkor még azt is gondoltam, hogy akár meg is halhatok. Előbbi szerencsére megtörtént, utóbbi még nem. Ráadásul az aranyérem megszerzése miatt még sokszor hallgathattam meg a magyar himnuszt. Ráadásul az az olimpia nagyon nehéz volt. Ennek ellenére a hat meccsből négyet tussal nyertem. Illetve mind a hatot, de a másik kettőt nem adták meg. De ez ma már nem is lényeges.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az akkori beszámolók alapján is sima meccsek voltak.

  Az edzőm Hegedűs Csaba a döntő előtt behozott nekem egy újságot, aztán kiment. Az újságban az állt, hogy nekem a szovjet versenyző edzője szerint semmi esélyem sincs. Ez annyira felbosszantott, hogy talán egy órát ha aludtam, aztán a meccsen pont az történt, amit megálmodtam.

  Az a fajta versenyző volt, akiből a nagy tét jobb teljesítményt hozott ki?

  Két fajta versenyző van, az egyik, akit a nagy tét visszafog és akit nem. Én nem csak az edzésen tudtam és akartam jól teljesítmény nyújtani, a versenyek is mindig a legjobbat hozták ki belőlem.

  A címét viszont nem volt esély megvédeni, hiszen 1984-ben – más szocialista országokkal együtt – Magyarország nem vett rész a Los Angeles-i olimpián.

  Pedig ott sokkal jobb formában voltam, mint négy évvel korábban. Az az amerikai Steve Fraser nyerte meg az olimpiát, akit mindig technikai tussal győztem le. Ide is jött Magyarországra - tudta, hogy mi nem megyünk – és kért tőlem egy edzéstervet.

  Magát kérte meg, hogy edzéstervet készítsen neki?

  Nagyon jóban voltunk, megcsináltam neki. Meg is van a levél, amiben megköszöni, hogy megnyerte az olimpiát. Nálunk meg az összes vezető hőst akart magából csinálni, hogy ki akartak menni. Akartak az anyjukat! Rohadt, meghunyászkodó aljas vezetőink voltak. Ők meg aztán, több, mint kétszázan kimentek, nekünk versenyzőknek meg azt mondták, hogy azért nem mehetünk, mert nem lennénk biztonságban.

  Miközben a súlycsoportjában 1979 és 1984 között minden magyar bajnoki címet megnyert.

  És közben három világbajnokságot elvettek tőlem. 1979-ben egy világbajnokságon úgy győztem le egy svéd birkózót, Frank Anderssont, hogy a mentő vitte el, mégis őt hozták ki győztesnek. És a magyar sportvezetők meg sem óvták.

  A magyar sportdiplomácia akkor ennyire gyenge volt?

  Egyszer Kijevben megvertem legalább nyolc ponttal egy szovjetet. Megforgattam, akkor azt mondták, hogy gáncs volt. Eldobtam, mint Attila a kardját, azt mondták, hogy kint voltam. A meccs után mentünk a liftben a Berkes Pistával – ő volt akkor a csapat orvosa, később pedig a Sport Kórházat vezette – és azt mondta nekem a Sapunov – a Szovjetunió edzője - aki egy nagyon elismert és nagy tudású embert volt -, hogy menjünk, óvjuk meg ezt a meccset, mert maga nyert.

  A saját versenyzőjével szemben?

  Ezt mondta, és azt, hogy nagyon gratulál. Aztán saját fülemmel hallottam, ahogy a Bíró Mihály – a szövetség akkori elnöke - azt mondja, hogy ne csináljunk ilyet, a Növényi még fiatal, majd nyer még eleget. Be sem adták az óvást.

  Egyébként igazságos sport a birkózás?

  Az, de ahol pontozás van, az szubjektív tud lenni. 

  Meséljen egy kicsit a 1980-as olimpia előtti évekről.

  1976-ban nem mehettem el egy ifjúsági világbajnokságra, Las Vegasba, pedig én előtte megnyertem minden versenyt. Ezután az akkori szakfelügyelő kitalálta – a nevének nincs jelentősége, és már meg is halt -, hogy alkoholista vagyok, ezért nem mehetek. Na, ő azt volt, én viszont addig egyetlen korty alkoholt sem ittam. Később kiderült, hogy a Buda István - aki akkor került be a minisztériumba – unokaöccsét vitték, aki egyébként egy nagyon jó birkózó volt. A srác válogatott is volt és nekem nagyon jó barátom. Ez engem akkor nagyon visszafogott. Én akkor napi 5-6 órát edzettem. És ahogy mondtam, én előtte soha nem ittam, ezután viszont igen. Rendszeresten éjszakáztam és eldobtam mindent. Így telt egy év.

  A nyolcvanas olimpián azért sem lehet könnyű dolga, mert pont egy generációváltás történt. Hegedűs Csaba akkor vonult vissza.

  És a Hegedűs lett a szövetségi kapitány. Ha ő nem lett volna szövetségi kapitány, hiába vertem volna mindenkit, nem mehettem volna.

  Jó barátok is voltak?

  Nagyon jó barátok voltunk, aztán volt egy hosszú szünet a barátságunkban, és most megint mellé álltam. Illetve nem is mellé, hanem az ügy mellé, amit képvisel, arról ugyanis azt gondolom, hogy az alapvetően jó volt.  De pont írok egy könyvet, abban majd mindent elmondok.

  Nem akarom lelőni a poént, de ostoba lennék nem rákérdezni: mi történt?

  Röviden egyébként annyi, hogy nagyon jóban voltam vele, rendszeresen átjártam a családjához. Aztán hirtelen megváltozott. Olyan emberek kerültek a közelébe, akik szerintem, nagyon rossz tanácsokat adtak nekik. Szerintem erre most ő maga is rájött. Korábban azonban hajlamos volt azoknak hinni, akik körbeugrálták, azoknak pedig, akik a szembe mondtak dolgokat nem hitt. A könyvben majd mindent részletesen elmondok, de azt gondolom, hogy a Hegedűsnek rossz tanácsadói voltak.

  Ön viszont egy őszinte ember. Voltak is ebből konfliktusai.

  Nekem folyamatosan abból vannak a konfliktusaim, hogy nem tudom tartani a pofámat, amit úgy gondolok, hogy rossz, azt elmondom. Pont ezért rossz politikus lenne belőle.

  Kacérkodott a gondolattal, hogy politizáljon?

  Sőt, bele is vágtam 1999-ben. Akkor alapítottuk meg a Szociáldemokrata Uniót. De megundorodtam attól is. Még nem történt semmi, de mindenki már pozíciót és pénzt akart.

  A konfliktusok, amiket említett, közrejátszottak abban, hogy a 80-as évek közepétől, egészen 1992-ig gyakorlatilag a sporttól visszavonultan élt?

  1984-ben az volt a legnagyobb probléma, hogy nem mentünk ki a Los Angeles-i olimpiára, és akkor kiléptem a válogatottból, ezután pedig nem kaptam a nekem járó pénzt. Többek között adminisztrációs hibákra hivatkozva. Akkor már megvolt a párom és 1983-ban megszületett a kislányom is, és ott volt a nevelt fiam, aki ekkor már nyolc éves volt. Akkor a fizetésem 5500 forint volt, a kalória pénzem pedig 3000. Utóbbit azonban nem kaptam meg.

  Akkor, az jó pénznek számított?

  Nem volt az rossz, mert 5500 forint egy középvezető fizetése volt, de mellé jött még egy első osztályú kalória, ami 2000 forint volt és kaptam volna 3000 forintot a nemzetközi eredmények miatt. Ez így összesen több, mint tízezer forint volt, nem volt rossz pénz, egy igazgató keresett ennyit. De volt egy időszak, amikor csak az alapot kaptam, 5500 forintból meg éltek volna meg ők. meg az anyjuk. És akkor mentem éjszakai kidobónak.

  Hogy élte meg, hogy az egyik pillanatban még sikeres sportoló, másnap pedig már kidobó ember?

  Nagyon hálás vagyok Fekete Laci barátomnak, aki akkor munkát adott. Gondoljon bele: ugyan volt egy érettségim és szakmám – karosszéria lakatos voltam – de nem értettem hozzá, hiszen a sport foglalta le minden időm, soha nem tudtam a szakmám gyakorolni. Ráadásul állatorvos akartam lenni, de mivel minden időmet és energiámat lefoglalta az olimpiára való készülés, ezért a felvételin nem tudtam részt venni. Ezért segítséget kértem a felvételihez Buda István sportminisztertől és a szövetség vezetőitől, de elutasítóak voltak. Erről egyébként hosszan tudnék még mesélni, a könyvemben meg is teszem majd.

  Főleg ebben az időszakban, mindenki tudta, hogy ki Növényi Norbert. Gondolom azon a helyen, ahol ön volt a kidobó ember, kevés volt balhé.

  A magyarokkal nem volt soha semmi baj. A külföldiekkel voltak problémáim, de velük sem komoly. Az emberek lejöttek szórakozni, elköltötték a pénzüket, én nem azért voltam ott a kollégáimmal, hogy összeverjük őket. Aki nem bírt magával, azt megfogtuk és kivittük. Az alkohol akkor is alkohol volt. Ma van sokkal veszélyesebb, a drog. Akkor azért bizonyos dolgok sokkal egyszerűbb voltak. Ma már mindenki aki elszív egy füves cigit, az ketrecharcosnak érzi magát, ha meg kap egy pofont, megy feljelentést tenni. No meg az összes prosti modell. Prostik már nincsenek is. Furcsa világ lett nagyon. Az értékrend megváltozott. De a sportolóknál is ezt látom. Bemegy a gyerek, nem köszön. Elvesz valamit, nem kéri. Ha meg kap, nem köszöni meg.

  Ha edzésen van ilyen, rászól a sportolójára?

  Nem csak, hogy rászólok edzésen, oktatom is. És nem csak gyerekre szólok rá, felnőttre is. Megmondom, hogy: ember ne toljál arrébb, szóljál, odébb állok, és akkor elférsz.

  Mennyire könnyű ezekre a helyzetekre higgadtan reagálni? Főleg, hogy az ön esetében még az is előállhat, hogy azt mondják: én erősebb vagyok, mint a Növényi.

  Amikor fiatalabb voltam, akkor más voltam. Akkor oda is vertem rögtön. Én elég vadember voltam. Amikor még nagyon az elején voltam, akkor BKV-val jártam. Ott sokszor rángattak, meg a fehér ruhámba beletörölték a kezüket.

  Direkt?

  Sokszor igen. Meg sokszor, amikor elmentem egy társaság mellett, akkor rögtön megjegyzést tettek. Vagy, ha nevettem, akkor azt mondták, hogy: nézd megjátssza magát a barom. Ha nem adtam óriási borravalót, akkor is jöttek a megjegyzések.

  Ezért is járt a saller?

  Ha olyan volt odacsaptam, bimm-bumm. Ma már inkább elmegyek. Az ember nem bölcsebb lesz, csak tapasztaltabb. Meg kellett tanulnom, hogy hogyan reagáljak le dolgokat. 

  1992-ben viszont, súlycsoportot váltva, 100 kilóban újra magyar bajnoki címet nyert és olimpiai kvótát szerzett.

  Igen sikerült visszatérnem. Igaz nagyon sok munka kellett hozzá.

  Most edzőként dolgozik, hogy megy?

  Valami kell a gyereknek, hogy elmenjen edzeni. Az iskolába is a jó tanár miatt megy. A gyerek nem mazochista. Kell valaki, akire felnézhet. Ez a sport ráadásul nagyon sok munkát és alázatot követel. És itt nincs sok pénz. Na most – és nem csak a saját iskolámról beszélek -, ha csak a hatvan éves Növényi van az rossz. Ha több példakép lenne, akkor a szülő is azt látná, hogy az izzadságos munka megéri, mert a gyerekéből megbecsült ember lesz. És egyébként olyan helyzetet is kéne teremteni, ahol anyagilag is jutalmazva vannak a gyerekek.

  Hogy jött az edzősködés?

  Megint vissza kell térnem 1984-re, amikor nem mehettem az olimpiára. Egy évvel később ugyanis elkezdtem Taekwondózni, de újabb egy év múlva, az akkori FILA – vagyis a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke – Milan Ercegan meghívott Tokióba egy szuper világbajnokságra.  De akkor én már - ahogy mondtam -, az éjszakában dolgoztam, dohányoztam és nyolc hónapja nem edzettem rendesen. Így is a döntőben az amerikai 100 kilós szabadfogású világbajnokot Gibsont legyőzve lettem szupervilágbajnok. Ezután újra lett önbizalmam, tele voltam energiával, és akkor édesapám – aki a legjobb barátom, meg a példaképem is volt – elment nyugdíjba és én vettem át a helyét a Budapesti Spartacusban, amit ő alapított.

  Aztán kick-boxban is világbajnok lett.

  Igen, mert a taekwondó edzések pont akkor voltak, amikor én srácoknak birkózó edzést tartottam. Nem tudtam a kettőt összeegyeztetni. És akkor megtaláltam a kick-boxosokat és elkezdtem oda járni.

  Ez nem volt óriási váltás? Mind a taekwondó mind a kick-boksz?

  Dehogynem, de én azért bokszolgattam gyerekkoromban.

  De hát a bokszban nem kell rúgni! Míg a másik kettőben igen.

  Hát persze! Meg is kértem a művészi tornász Sinkó Andit, hogy edzünk együtt. Ő fogyni akart, én meg lazulni. Szétszadizott fél éven keresztül, viszont a végén majdnem spárgáztam. Azóta is mindig mondja a növendékeinek, hogy, ha a Növényit ki tudtam lazítani, akkor titeket is. Ezért én nagyon hálás vagyok neki a mai napig is. Akkor külön jártam akrobatika edzésre, külön boksz és kick-boksz edzésre. És napi hat-hét órát edzettem. Eltelt 3-4 hónap, amikor felhívtak, hogy Magyarországon van a francia válogatott, és a nehézsúlyú, veretlen, kétszeres világbajnoknak nincs ellenfele. Jó lenne, ha elindulnál. Mondtam, ha nekik nem kellemetlen, ha összever engem, akkor oké. Aztán nem így lett, én vertem meg.

  Manapság nem kerülik a balhék. Több büntetőeljárás is folyik ön ellen.

  Ez így van, de idővel mindegyikből tisztázni fogom magam. Vannak barátaim, ezért nem kell ellenség. Most valóban nagyon rossz helyzetben vagyok, a házamat el akarják venni, közben pedig nem kapom az olimpiai aranyamért járó pénzt. Tudom, hogy ez így nem hangzik túl hihetőnek, de minden ügyben én vagyok az áldozat.  

  Több filmben is játszott és rendszeresen lépett fel színházban. Hogy jött az egész?

  Amikor először megkerestek azzal, hogy szerepeljek egy filmben elmentem Gór Nagy Máriához, hogy egy pár órát vegyek. Azt mondta, nincs akadálya, de csak úgy pár órát nem lehet venni, végezzem el a tanfolyamát. Így is történt, aztán rengeteg darabban, filmben és tévésorozatban játszottam.

  Többek között a Vörös zsaruban.

  Igen, az a jelenet máig emlékezetes. Arnold Schwarzeneggerrel pedig óriási élmény volt forgatni.

  Top 16