• Külföld
Faktor

Meglepetést okozott a hó

54 év után először fordult elő Tokióban, hogy már novemberben leesett az első hó, sőt a feljegyzések 141 évvel ezelőtti kezdete óta első ízben történt meg, hogy a leesett hó meg is maradt a talajon - jelentette be a japán meteorológiai intézet. A hó kisebb fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben, és erősen megnövelte az áramfogyasztást.

Az átlagosnál 40 nappal korábban esett le csütörtök reggel az első hó a japán fővárosban és környékén. Tokióban 54 éve - 1962 óta - nem volt példa arra, hogy már novemberben szállingózzanak a tél első hópelyhei.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Bár a hajnal óta szállingózó hó a legtöbb helyen nem maradt meg, Tokió nyugati negyedeit vékony fehér lepel borította be a fagyponthoz közeli hőmérséklet miatt, és a meteorológusok azt jósolták, hogy helyenként akár két centiméter hó is hullhat. A feljegyzések 1875-ös kezdete óta nem fordult elő Tokióban, hogy a novemberben lehulló hó meg is maradjon.

  A szokatlanul korai hóesés kisebb késéseket okozott a reggeli vasúti csúcsforgalomban, mivel helyenként a lehulló hó nyomása alatt faágak hajoltak a sínek fölé. A hideg miatt sokan bekapcsolták a fűtést is, ami csúcsra járatta az áramfogyasztást.

  Esett a hó csütörtökön más japán városokban, például Jokohamában és Ucunomijában is. Japán keleti hegyeit már 15 centiméteres hó borítja, a Hokkaidó szigetén fekvő Kuccsan várost 34 centiméter hó "temette maga alá".

  A természeti és időjárási jelenségekre ezoterikus szemmel tekintő japánoknak külön szavuk van az első hóra (hacujuki), sőt a talajon megmaradó első hóra is (szekiszecu). A szekiszecut akkor hirdetik ki Tokióban, ha a főváros egy meghatározott térségének (Kitanomaru) több mint a fele fehérré változik.

  Kommentek:

  Top 16