• Tech
Faktor

Meglepő újítást vezettek be: robotok írják a választási híreket

A norvég választások alatt az egyszerűbb feladatokat robotokra bízták.

Robotújságírókat vetett be a norvég NTB hírügynökség a hétfői parlamenti választások idejére. Ez az első alkalom, hogy az egyes választókerületek eredményeiről tudósító híreket egy számítógépes program írja - közölte az NTB.

"A robot abban segít, hogy a minőségi újságíráshoz munkaerőt szabadítson fel" - olvasható a közleményben. "Így az újságíróknak több idejük marad, hogy mélyreható kutatásokat végezzenek, amire robot nem lenne képes. A közeljövőben az sem elképzelhető, hogy egy program interjúkat tudna készíteni" - hangsúlyozta Mads Yngve Storvik főszerkesztő.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Persze a "választási robotok" írta híreket nem közvetlenül az ügyfelek kapják meg, hanem először rutinos újságírók olvassák el – írja az MTI.

    A konzervatív Höyre pártot vezető Erna Solberg norvég miniszterelnök a parlamenti választások győztesének nyilvánította magát és a kormányzó koalíciót. A szavazatok 97 százalékának összeszámlálása alapján Solberg pártja, a Höyre, és koalíciós partnere, a jobboldali populista Haladó Párt (FrP), valamint a koalíciót kívülről támogató centrista liberálisok és a kereszténydemokraták összesen 89 helyet kapnak majd a 169 fős parlamentben. A Höyrének 45 helye lesz - hárommal kevesebb, mint eddig -, az FrP-nek pedig 28, az eddigi 29 helyett. A Munkáspárt vezette balközép ellenzéknek 80 hely jut.

    Kommentek:

    Top 16