• Külföld
Faktor

Norvégia szigorít: bevándorlási minisztériumuk is lesz

Norvégia már novemberben szigorította a bevándorlási törvényét, most pedig bevándorlási minisztériumot hoz létre a parlament.

A korábbi mezőgazdasági és élelmezési miniszter, Sylvi Listhaug vezeti majd az új minisztériumot. Norvégiában egyébként kétpárti koalíció kormányoz, az egyik az Erna Solberg vezette Konzervatív Párt (Höyre), a másik pedig Siv Jensen pénzügyminiszter mozgalmából lett párt, a Haladó Párt (Fremskrittspartiet) – utóbbi szorgalmazta leginkább a bevándorlási ellenőrzések szigorítását.

Erna Solberg norvég miniszterelnök. Fotó: Europress / Ragnar Singsaas - Getty Images

Erna Solberg norvég miniszterelnök. Fotó: Europress / Ragnar Singsaas - Getty Images

Idén körülbelül 35 ezer migráns érkezett már az 5,2 milliós Norvégiába elsősorban Svédországon át. Emiatt a parlament novemberben szigorította a bevándorlási szabályokat. A változtatásoknak megfelelően a bevándorlási hivatalnak nem kötelező olyan menedékkérőkkel foglalkoznia, akik korábban már kaptak tartózkodási engedélyt egy biztonságosnak tekinthető országban. Emellett pedig a hatóságok őrizetben tarthatják azokat a migránsokat, akiknek menedékkérelmével valószínűsíthetően nem foglalkozik majd a hivatal, tehát kiutasíthatják őket. Novemberben a parlament olyan intézkedésekről is megegyezett, hogy gyorsabban fogják hazaszállítani az elutasított menedékkérőket, és ehhez közvetlen repülőjáratokat szerveznek.

Az intézkedések között szerepel az is, hogy szeretnék - pénzügyi szempontból – kevésbé vonzóvá tenni Norvégiát a migránsoknak. Többek között megnehezítik a családegyesítést is, illetve a tartózkodási engedélyeket gyakrabban állítják ki meghatározott időre.

Top 0