• Külföld
Faktor

Szigorítana Angela Merkel a nőket zaklató migránsok miatt, könnyebb kitoloncolást akar

A szilveszter éjjeli kölni támadások megdöbbenést okoztak Németországban, és újra felélesztették az ország befogadó migránspolitikájával kapcsolatos vitákat. A rendőrség fellépését azóta is élesen bírálják. Angela Merkel azt mondta: "A jelek szerint változásokra van szükség".

A kölni tömeges támadásokután az áldozatok óriási káoszról számoltak be. Több tucat szexuális bűncselekmény és rablás zajlott le egyszerre a hatóságok hatékony fellépése nélkül. A város rendőrfőnökét már fel is függesztették emiatt.

A jelenlegi német törvények szerint a menedékkérőket csak akkor lehet visszatoloncolni oda, ahonnan származnak, ha legalább három év börtönre ítélték őket – feltéve, hogy a hazájukban nincsenek életveszélyben.

Szigorítana. Fotó: Europress / Fredrik vin Erichsen - DPA / AFP

Szigorítana. Fotó: Europress / Fredrik vin Erichsen - DPA / AFP

Merkel szerint is változás kellAngela Merkel pártja, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió valószínűleg azt a javaslatot fogja előterjeszteni, hogy azokat a migránsoknak, akiket bármilyen hosszúságú börtönbüntetésre ítéltek, azonnal ki lehessen toloncolni az országból. - írja a BBC.

„Vannak arra utaló jelek, hogy változásokra van szükség”. – mondta Angela Merkel. „A belügyminiszter és az igazságügyi miniszter is arról tárgyal, hogyan tudnánk javítani a jelenlegi helyzeten.” A párt vezetése a mai napon Mainzban ülésezik. Egy megbeszélés után a kancellár azt mondta, hogy a javaslatok szerint azoktól, akik bűncselekményt követtek el, beleértve a próbaidőre bocsátottakat is, meg lehetne vonni a menedékjogot.

„Amikor bűncselekmények történnek, és bizonyos emberek törvényen kívül helyezik magukat, annak meg kell, hogy legyenek a következményei” – mondta Merkel a riportereknek. A javaslatot a parlamentnek még jóvá kell hagynia.

A Der Spiegel című német lap szerint Angela Merkel mostantól már nem a barátságos arcát mutatja. Szerintük a kancellár felismerte, hogy a Kölnben történtek bizonytalanságot keltenek, megosztják a társadalmat, és alááshatják az ő politikai pozícióját is. Ráadásul a saját pártján belül is folyamatosan forrnak az indulatok a felszín alatt, amiért Merkel annak idején lelkesen üdvözölte a bevándorlókat.

A BBC szakértője szerint Angela Merkelnek most arról kell meggyőznie az egyre pesszimistább közvéleményt, hogy van hosszú távra szóló terve. Bár nagyon együttérző volt, amikor 2015-ben tárt kapukkal fogadta a migránsokat, most világossá kell tennie, hogy a német toleranciának is van határa.

Migránsok a támadók köztSzövetségi hatóságok 18 menedékkérőt azonosítottak a bűncselekmény 31 gyanúsítottja között: kilenc algériai, négy szíriai, öt iráni, két német, illetve egy-egy iraki, szerb és amerikai férfit.

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi belügyminisztere, Ralf Jaeger pénteken bejelentette, hogy felfüggesztette Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt. Alberst azzal vádolják, hogy információkat hallgatott el a támadásokkal kapcsolatban, leginkább a gyanúsítottak származását illetően.

Fotó: Europress / Roberto Pfeil - AFP

Fotó: Europress / Roberto Pfeil - AFP

A szövetségi hatóságok nyomozásától függetlenül a kölni rendőrség is vizsgálódik arról, hogy mi történt pontosan a kölni vasútállomásnál. Szexuális zaklatás miatt 21 ember ellen nyomoznak, azt nem lehet tudni, hogy közülük mennyi a menedékkérő. Az állami rendőrség eddig 170 bejelentést kapott bűncselekményekről, ebből 117 esetben szexuális jellegű támadásról számoltak be. Feltételezhetően két esetben szexuális erőszak is történt.

A német médiában az jelent meg, hogy egy 16 és egy 23 éves, Észak-Afrikából származó férfit, akiket a szexuális támadásokkal kapcsolatban vettek csütörtökön őrizetbe, vádemelés nélkül elengedtek.

A kölnihez hasonló támadásokról számoltak be Hamburgban és Stuttgartban is. A Die Welt azt írta, hogy Bielefeldben több száz férfi erőszakkal próbált bejutni éjszakai klubokba, és a rendőrség szerint nőket is zaklattak. Az a tény, hogy a kölni támadókat észak-afrikai, illetve arab férfiakként azonosították, komoly riadalmat keltett Németországban. Az elmúlt évben ugyanis több mint egy millió migráns áramlott be az országba.

A Pegida nevű, bevándorlás-ellenes csoport bejelentette, hogy szombatra demonstrációt szerveznek Kölnbe. A rendőrség arra számít, hogy körülbelül ezer ember gyűlik majd össze a főpályaudvarnál. Sokak szerint a szilveszterkor történtek éppen arra mutatnak rá, hogy mik a bevándorló-barát politika legnagyobb kudarcai.

Ezzel egyidejűleg német hatóságok arra is felhívták a figyelmet, hogy bevándorlás-ellenes csoportok a támadásokat arra akarják felhasználni, hogy gyűlöletet keltsenek. Mértékadó iszlám csoportok attól tartanak, hogy a támadók tettei miatt egy náluk sokkal nagyobb békés közösség jövője kerül veszélybe.

A Sueddeutsche Zeitung azt írja, hogy a bűnözők deportálásáról szóló törvénymódosítás vitája csak figyelemelterelés. Az újság szerint a törvény már most lehetőséget ad a bűncselekményt elkövető menekültek kitoloncolására, a valódi problémát a rendőrség hibái és rossz fellépése jelentik, nevezetesen, hogy a támadások idején képtelenek voltak érvényt szerezni a törvénynek.

A Frankfurter Allgemeiner Zeitung hasonló tartalmú cikke szerint az, hogy olyan szírek, afgánok és irakiak voltak a támadók között, akik előzőleg menekültkérelmet nyújtottak be, nem változtat azon, ahogyan a rendőrségnek és a jogrendnek működnie kellene.

Top 0