• Külföld
Faktor

Történelmet írnak: nők is harcolhatnak az elit egységekben

Az Egyesült Államok hadserege bejelentette az első 22 katonanőt, aki az új szabályok szerint a gyalogság tagjaként vagy fegyveres feladatot ellátó tisztként harctéri bevetésen is részt vehet.

Hamarosan véget ér a kiképzése az első női katonáknak, akik a vizsgák után - hadnagyi rangban -, akár negyven fős egységeket is vezethetnek a harcokban. A katonai vezetők szerint a kis csoportot évente 200 női katona is követheti a tengerészgyalogság harcoló alakulatainál.

Női katona Afganisztánban Foto: Europress - Adek Berry/AFP

Női katona Afganisztánban Foto: Europress - Adek Berry/AFP

Eddig is szolgáltak nők Irakban és Afganisztánban, de nem azokon a területeken, ahol tényleges harctéri bevetések is történtek. A Pentagon három évvel ezelőtt utasította az összes katonai ágat arra, hogy tegyék lehetővé azt, hogy a nők minden katonai munkakört betölthessenek 2016-ra. Az amerikai hadseregben ezután kidolgozták a nemi jellegtől független fizikai teszteket, így idéntől már a feladatköröknek az a 10 százaléka is elérhető a nők számára, amelyeket eddig csak férfiak tölthettek be.

Ashton Carter védelmei miniszter elmondta, nem igaz, hogy a tengerészgyalogság kivételt kért a Pentagontól a gyalogság, a géppuskások és a légi tüzérségi támogatók részére azért, mert a vegyes csapatok nem teljesítenek olyan jól a harcokban, mint a csak férfiakból álló egységek.

Ezentúl vezethetnek tankot, lőhetnek ágyúval, vezethetik a gyalogságot a csatában. Szolgálhatnak a Rangereknél, a Zöldsapkásoknál, a haditengerészetnél, a tengerészgyalogosoknál, a légierő ejtőernyőseinél, mindenhol, ahol korábban csak férfiak szolgálhattak.

- mondta Carter tavaly decemberben. Arról is beszélt, hogy ezek a nők példaképei lehetnek azoknak a lányoknak, akik a jövőben szeretnének a hadseregben szolgálni. Eddig 29 nő próbálta meg teljesíteni a Tengerészgyalogság Tisztképző Tanfolyamát, de még egyiküknek sem sikerült befejeznie – írja az Independent. A Rangereknél viszont már hárman teljesítették a kisebb egységek vezetéséhez előírt fizikai teszteket.

Top 0