• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Nők is harcolhatnak az indiai hadseregben

India csatlakozik ahhoz a néhány országhoz, amelyekben a nők is részt vehetnek a hadsereg küzdelmeiben.

A miniszterelnök szerint nagy lépést tettek a nemi egyenlőség felé a világ egyik leginkább férfiak által uralt szakmájában.

A legtöbb országban sokféle feladatot kaphatnak a nők a hadseregben, de csak néhány helyen harcolhatnak ténylegesen is: például Új-Zélandon, Németországban, Izraelben és az Egyesült Államokban.

Indiának van az egyik legnagyobb hadserege a világon. A közelmúltig ellenezték a nők harci bevetését, mondván, hogy sebezhetőbbek, ha elfogják őket és kevésbé bírják a frontvonalon rájuk nehezedő fizikai és mentális stresszt.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Képünk illusztráció.

  Képünk illusztráció.

  Az elnök a parlament mindkét háza előtt jelentette be a döntést. Azt mondta, egyelőre biztonsági tisztek és pilóták lehetnek a nők az indiai hadseregben, később viszont minden ágazatban harcolhatnak.

  Indiában 1992-ben kezdtek felvenni a hadseregbe nőket nem csak orvosi pozíciókba, de még ma is csak a hadsereg 2.5 százaléka nő. A legtöbben adminisztrátorok, hírszerzők, orvosok, ápolók és fogorvosok. Tavaly októberben kezdték tervezni a női szerepek bővítését: 2017-től kísérleti jelleggel női pilótákat is bevetnek a harci repülőkön.

  A nők jogaiért harcoló aktivisták örömmel fogadták az elnök bejelentését, de azt mondták, a valódi nemi egyenlőség elérése a hadseregben lassú folyamat lesz – írja a Guardian.

  Top 16