• Külföld
Faktor

Hónapok óta készült a terrortámadásra a tömegmészáros

A francia nemzeti ünnepen Nizzában lecsapó terrorista hónapokon át tervezte a terrortámadást, és legalább öt tettestársa volt - közölte csütörtökön Francois Molins párizsi ügyész.

Fotó: Europress / Matthieu Alexandre - AFP

Fotó: Europress / Matthieu Alexandre - AFP

Molins elmondta: négyszázan dolgoznak az ügyön, és jelentős haladást sikerült elérni. Az ügyész kijelentette: a Franciaországban élő, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel "támogatóktól és cinkostársaktól" kapott segítséget. Beszámolt arról is, hogy az öt gyanúsított őrizetben van.

Francois Molins azt is elmondta: a támadó telefonján talált adatok arra utalnak, hogy már tavaly tervezni kezdte a támadást. Előkerült egy fénykép a nizzai tengerparti sétányról és egy olyan cikkről készített felvétel is, amely a terrorista merényletek elkövetői által használt, captagon nevű kábítószerről szólt. 

Az ügyész azt mondta, két francia-tunéziai kettős állampolgárt, egy tunéziai, egy albán férfit és egy francia-albán nőt őrizetbe vettek, és terrorcselekményben való bűnrészesség vádjával eljárás indult ellenük. Molins hozzátette, a 21 és 42 év közötti emberek korábban nem kerültek a titkosszolgálatok látószögébe.

A jogász kifejtette, Lahouaiej-Bouhlel mobiltelefonjának átvizsgálásakor derült ki, hogy a merénylő a vádlottak közül többel is aktívan tartotta a kapcsolatot. Például röviddel a Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap szerkesztőségére mért, tavaly januári támadást követően az egyik férfitól a következő szöveges üzenetet kapta:

"Én nem Charlie vagyok (...), hanem boldog, amiért Allah katonái elvégezték a munkát".

Az üzenet arra utal, hogy a támadás után az egész világon a "Je suis Charlie" vagyis "Charlie vagyok" üzenettel nyilvánították ki az emberek szolidaritásukat.

A gyanúsítottak bűnrészességére utalnak a merénylethez használt, a kamionban megtalált tárgyak és fegyverek is.

Az egyik vádlott ujjlenyomatát megtalálták a bérelt hűtőkocsin, amellyel Lahouaiej-Bouhlel belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, köztük több gyerek és külföldi is. A több mint 300 sebesültből Molins tájékoztatása szerint 15-en továbbra is válságos állapotban vannak.

Kommentek:

Top 0