• Külföld

Ötvenen még mindig az életükért küzdenek - ezt tudjuk a nizzai mészárlásról

Tragédiába fordult a franciák nemzeti ünnepe, a forradalomról megemlékező Bastille-nap: egy tunéziai férfi kamionjával az ünneplő tömegbe hajtott, miután lövöldözött. Legalább 84 embert megölt, és Francois Hollande francia elnök beszámolója alapján a 120 sebesült közül legalább ötvennek kritikus az állapota.

A Promenade des Anglais (Fotó: Europress / Valery Hache - AFP)

A Promenade des Anglais (Fotó: Europress / Valery Hache - AFP)

Ünnepből vérfürdő

"Ötvenen vannak még mindig életet és halál közt"

- mondta Hollande.

A nizzai merénylet volt a legsúlyosabb támadás azóta, hogy 2015. november 13-án az Iszlám Állam terroristái több helyszínen megöltek 130 embert. A nizzai merényletért azonban még egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget, bár ahogy a párizsi főügyész, Francois Mollins is mondta: a merénylet elkövetésének módja terrorcselekményre vall - írja a BBC.

A támadás nem sokkal 22:30 után kezdődött csütörtökön Nizzában - hatalmas tömeg nézte a felújított Promenade des Anglais tengerparti sétányról az ünnepi tűzijátékot.

Annak ellenére, hogy a sétányt a hatóságok lezárták az autók előtt, egy nagy fehér teherautót mégis beengedtek - azt MTI értesülései szerint a sofőrje azt állította, hogy jégkrémet szállít. Szemtanúk szerint a teherautó sofőrje már korábban, a környező utcákban is nagyon furcsán viselkedett: hol felgyorsított, hogy aztán azonnal fékezzen, hol csak minimális sebességgel haladt. A hatóságok azonban nem figyeltek fel a gyanús viselkedésre.

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

A sétányon azonban a teherautó már nagyon is egyértelmű célt követve mozgott: a 31 éves Mohamed Lahouaiej Bouhlel annyi embert próbált meg elütni, amennyit csak tudott. Egy hős motoros megpróbálta megállítani, sikerült is kinyitnia a vezetőfülke ajtaját, de ezután a kamion kerekei alá zuhant.

Amikor két rendőr tüzet nyitott az autóra, Bouhlel felgyorsított, és megkezdte ámokfutását: közel két kilométeren keresztül cikázott 50 km/h-s sebességgel a sétányon, miközben emberek tucatjait gázolta halálra. Ahogy a szemtanúk mondták: a gyilkos úgy ütötte el az emebreket, mint a kuglibábukat.

A nemrég még ünneplő tömeg próbált elmenekülni a gyilkos kamion útjából, sokan a tengerben vagy a közeli hotelekben találtak búvóhelyet. Közben gyalogosok is megpróbálták megállítani a teherautót - többeknek is az életébe került a hősies magatartás.

A rendőrség végül egy luxushotel előtt tudta megfékezni a teherautót - Bouhlel újból tüzet nyitott rájuk. A rendőröknek ekkor sikerült agyonlőniük a férfit.

Fotó: Europress / Anne-Christine Poujoulat - AFP

Fotó: Europress / Anne-Christine Poujoulat - AFP

Az ámokfutó tömegmészárosA teherautót a 31 éves tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel vezette, akinek a papírjait megtalálták a rendőrök a kamionban. A járművet két nappal korábban egy Nizzától nyugatra található városból, Laurent-du-Varból bérelte. A férfi Nizzában élt. Visszahúzódó, magányos, agresszív emberként ismerték.

A rendőrök fegyvereket és gránátokat is találtak az autóban, de mint később kiderült, ezek nem igazi fegyverek voltak, a gránáthéjakban sem volt robbanóanyag. Bouhlelnél azonban pisztolyok voltak, ezzel lövöldözött a tömegbe.

Azt egyelőre még nem tudják a hatóságok, hogy Bouhlel egyedül cselekedett-e, vagy voltak cinkosai is. A férfi volt feleségét kihallgatják a rendőrök. Bouhlelnek három gyereke volt.

Bouhlelt egy közlekedési baleset nyomán elkövetett erőszakos cselekményért hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték idén márciusban, a francia hírszerzés előtt azonban ismeretlen volt a férfi. Semmi nyoma nem volt annak, hogy radikális iszlamista eszméket vallott volna - ennek ellenére szemtanúk szerint a merénylet során azt kiabálta: Allah Akbar.

Korábban olyan információk is érkeztek, hogy egy közeli hotelban fegyveresek túszokat ejtettek - ezek azonban téves híreknek bizonyultak.

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

Vakációzó családok, akik már sosem térnek hazaLegalább 10 gyerek és tinédzser halt meg a merényletben. A támadás áldozatainak többsége francia, de külföldiek is vannak a halálos áldozatok között.

A merényletben meghalt három német állampolgár: két diáklány és tanárnőjük. A német média értesülései szerint berlini lakosok voltak, aki egy érettségi kiránduláson vettek részt csoportjukkal. Egy amerikai apa és fia is a sétányon halt meg - ők Nizzában nyaraltak. Egy svájci nő és egy gyerek, egy örmény, egy orosz nő, egy ukrán, egy tunéziai férfi és egy 7 gyerekes marokkói nő is a halálos áldozatok között van.

A támadásnak egy magyar sérültje is volt - a nő könnyebben sérült meg.

Jelenleg 84 halálos áldozatról tudnak a hatóságok - de valószínűsítik, hogy ez a szám még nőni fog.

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

ReakciókA terrortámadás hatására Franciaországban három hónappal meghosszabbították a nyolc hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot. Hollande elnök három napos nemzeti gyászt rendelt el az áldozatok emlékére. Mint mondta, egyértelműen terrortámadást követtek el Nizza városában.

Bár még egyetlen terrorista csoport sem vállalta a felelősséget a merényletért, az Iszlám Állam az interneten ünnepelte a tömeggyilkosságot - ez pedig arra is utalhat, hogy ezúttal nem ők álltak a francia támadás hátterében, hiszen európai merényleteit azonnal vállalni szokta a terrorszervezet.

Orbán Viktor szerint elfogadhatatlan, ami Nizzában történt. A magyar mentőszolgálat felkészült a hasonló tömegkatasztrófák kezelésére - erről itt olvashat bővebben.

A terrortámadást a világ politikai vezetői és híres sportolók is elítélték.

A merénylethez közel eső pálmafa előtt alakítottak ki emlékhelyet az áldozatok családtagjai és ismerősei - virágokkal és mécsesekkel emlékeznek meg az elhunytakról. A sétányt a hatóságok lezárták.

Fotó: Europress / Eric Gaillard - AFP

Fotó: Europress / Eric Gaillard - AFP

Hibázott Hollande?A francia elnök július 14-én délután jelentette be, hogy a novemberi terrortámadásokat követően bevezetett, azóta többször meghosszabbított rendkívüli állapot július 26-val hivatalosan is megszűnik. Mint Hollande fogalmazott, nem látta értelmét, hogy határozatlan ideig még tovább meghosszabbítsák ezt a készenléti állapotot. Mindezt egy olyan napon jelentette be, mikor országszerte emberek ezrei vonultak utcára, hogy megünnepeljék Franciaország szabadságát. Igaz, azt is elismerte, hogy még messze a „teljes megnyugvás állapota”, a terrorizmus továbbra is veszélyt jelent.

A nagy tömeget vonzó események mindig is kedvelt terrorista célpontok voltak, hiszen ezeken a rendezvényeken relatíve kisebb erőfeszítéssel, előkészülettel is emberek tucatjait lehet meggyilkolni, megsebesíteni. Bár a francia forradalom ünnepnapján még érvényben volt a szükségállapot, a francia biztonsági erők már a labdarúgó Eb alatt kitört zavargások során is éles bizonyítékát adták annak, hogy jelenleg nem állnak a helyzet magaslatán. Ennek fényében Hollande bejelentése akár lökést is adhatott a radikálisoknak, hogy bebizonyítsák – igenis van oka Franciaországnak a félelemre.

Kommentek:

Top 0