• Külföld
Faktor

Nizzai terrortámadás: a merénylő SMS-forgalmának kielemzésén dolgoznak a nyomozók

Több mint 200 nyomozó dolgozik a 84 ember életét kioltó nizzai merénylő, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel SMS-forgalmának kielemzésén.

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

Fotó: Europress / Valery Hache - AFP

A július 14-én, a francia nemzeti ünnepen fehér hűtőkocsival elkövetett gázolásos támadás miatt eddig 7 embert, köztük egy albán házaspárt vettek őrizetbe. A férj állítólag egy 7,65-ös kaliberű pisztolyt szerzett a 31 éves tunéziai származású merénylőnek, aki ezzel többször adott le lövéseket a kiérkező rendőrökre, mielőtt végeztek volna vele. Egy röviddel a támadás előtt elküldött SMS szerint Bouhlel további fegyvereket kért tettének elkövetéséhez.

A hatóságok jelenlegi ismerete szerint a hivatásos sofőrként dolgozó férfi gondosan megtervezte a támadást. A mészárláshoz használt járművet már július 4-én lefoglalózta, és 11-én hozta el a kölcsönzőből - írta az AFP nyomozói forrásokra hivatkozva. Bouhlel július 12-én és 13-án is felkereste a tetthelyet.

A merénylővel kapcsolatban álló őrizetbe vettek szerint a férfi gyorsan radikalizálódhatott. A Le Parisien című francia lap szerint még az alkoholról is lemondott, pedig korábban sem azt, sem a disznóhúst, vagy éppen a marihuánát nem vetette meg. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez közel álló Amak hírügynökség szombat este az Iszlám Állam katonájaként említette a férfit - írja az MTI.

A délkelet-franciaországi Nizzában csütörtök este Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en meghaltak, közülük legalább 17-en külföldi állampolgárok. A mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban.

Vasárnap este több mint ezren vettek részt a párizsi Notre-Dame-ban az áldozatok emlékére tartott misén. Hétfő délelőtt Francois Hollande a francia fővárosban megbeszélést folytat biztonsági kabinetjével, délben pedig országszerte egy perc csenddel emlékeznek az áldozatokra.

Paolo Celi, a Francia-Olasz Barátság Szervezetének elnöke szerint Ferenc pápa az áldozatok hozzátartozóinak felkeresésére készül, de a Vatikán egyelőre nem erősítette meg ezt a hírt. A katolikus egyházfő vasárnapi Úrangyala imádsága után emlékezett meg a nizzai mészárlásról a Szent Péter téren.

Kommentek:

Top 0