• Autó
Autószektor

Nissan Leaf, a mindennapok Teslája

Sok száz millió bolygó lakóval együtt természetesen engem is ámulatba ejtenek Elon Musk Tesla vezér futurista elektromos autó csodái és mindazok a mobilitáshoz és a modern élethez kötődő víziói és megoldásai, amelyekkel hónapról-hónapra előáll, lényegében a kamionok, az autók, a lakások, az űrutazás és kitudja még mennyi más területen.

Ámulatom azonban inkább elméleti, gyakorlatias énem viszont egyre inkább szkeptikus a Tesla víziókkal. És mint kiderült laikus fenntartásaim sok tekintetben egybe esnek azokkal a kritikákkal amelyeket mostanában egyre sűrűbben fogalmaz meg a nemzetközi szaksajtó a Tesla csodával kapcsolatban. A kritika lényege, hogy a kétségtelenül prófétikus zseni Elon Musk ötletei, megoldásai és víziói szinte egytől-egyig relevánsak, viszont a mögöttük lévő üzleti modell sokkal több kétséget, mint bizonyosságot hordoz magában. Már pedig beszéljünk akár autó, akár divat iparról, a legjobb, a leginkább jövőbe mutató, legtrendibb és legökobb ötletek sem érnek semmit, ha a piacon hosszabb távon elvéreznek. 

A képre kattintva galéria nyílik!

A képre kattintva galéria nyílik!

Viszont tiszta szívből drukkolok a villanyautóknak, a környezetet, a jelenleginél sokkal jobban kímélő, megújuló energia forrás alapú elektromos mobilitásnak, ezért folyamatosan figyelem, az e téren innovatív vállalkozások eredményeit. Jelenleg nekem nagyon úgy tűnik, hogy amiket a Tesla Elon Musk prófétikus, karizmatikus személyiségével megálmodik, azt a leghamarabb a Nissan szorgalmas mérnökei, menedzserei és cégvezetői fognak megvalósítani. Nem csak azért gondolom mindezt, mert a Nissan most bemutatott globális villanyautója a második generációs Leaf a Teslákhoz hasonlóan tetszetős, immáron paramétereiben is közelít hozzájuk, viszont árában és profitabilitásában bizonyosan nagyságrendekkel jobban áll. Vagyis gyártásukkal és eladásukkal a Nissan nem pénzt bukik, hanem keres, ami garanciája lehet annak, hogy ezek az autók elterjedjenek a világpiacon. De azt látom, hogy a Teslához hasonló más ötleteket is mintha életszerűbb áron és módon dolgozna ki a Nissan. Például az idei évtől ők is megkezdik az autókkal azonos márkanév alatt, otthoni napelemes rendszerek forgalmazását, amelyek lehetővé teszik majd, hogy a villany Nissanokat tiszta, zöld árammal, házunk garázsából töltsük. Az új Leaf-ek szintén a Teslákhoz hasonlóan szintén okos autók, amelyek a globális információs rendszerekkel, okos telefonjainkkal és otthonunk szintén Nissan márkájú napelemes rendszereikkel is igen jól kommunikálnak majd. 

EZT IS AJÁNLJUK:

    Összefoglalóan tehát az az érzésem, hogy a most bemutatkozott Nissan Leaf lesz a mindennapok és a tömegek Teslája az Alain Musk által megálmodott jövő jelene. 

    További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

    Kommentek:

    Top 16