• Külföld

Nincs vége az ebola-járványnak - két új beteg jelentkezett

Ez volt a leghosszabb olyan időszak, hogy senkinél nem jelentkeztek a fertőzés nyomai. Most két újabb beteggel véget ért a járványmentes periódus.

Fotó: Europress / Cellou Binani - AFP

Fotó: Europress / Cellou Binani - AFP

Az egyik beteget Guinea fővárosában, Conakryban diagnosztizálták – ő korábban nem került kapcsolatba a vírussal. A másik fertőzött az ország nyugati részében él, ő viszont állt már kapcsolatban ebolában megbetegedett emberrel – írja a BBC.

A fertőzésben alig két év alatt 11000-en haltak meg. A három legveszélyeztetettebb ország Guinea, Sierra Leone és Libéria voltak, de az elmúlt két hétben egyikükben sem jelentkeztek új fertőzöttek. A nyugodt napoknak azonban most lehet, hogy végük szakadt.

„Természetesen nem akartuk, de számítottunk rá, hogy a betegség újra jelentkezik.” – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke, Margaret Chan. Ahhoz, hogy egy országot ebola-mentessé nyilvánítsanak, 42 napon keresztül nem bukkanhat fel újabb beteg – Guinea ettől a határtól eddig is távol állt, most pedig még messzebb került. Libériának azonban a napokban már sikerült elérnie a mentességet, és Sierra Leone is közel áll a 42 nap teljesítéséhez. Eközben a brit ápolónő állapota kritikussá vált – ő tíz hónapja kapta el a betegséget, miközben ebolásokat ápolt Nyugat-Afrikában.

„A világ nincs felkészülve még egy olyan járványra, mint az ebola.” – nyilatkozta Margaret Chan szerdán a spanyol El País napilapnak. Az elnök szerint a világ, beleértve a WHO-t is, későn ismerte fel az ebola elsöprő erejét és nagyságát, bár tény, hogy utána nagyon sokan segítették a szervezetet a helyzet kezelésében. „Az országoknak, és elsősorban a kormányoknak fel kell állítaniuk egy olyan rendszert, amivel felismerhetik és mérsékelhetik a megbetegedéses eseteket. Erre azonban csak a WHO-tagországok egyharmadának van kapacitása.”

Top 0