• Élet

Nincs más? Vedd el saját magad!

„Szingliként élsz, a közelben sincs egy jóképű férfi, aki elvenne, de te mégis szeretnél magadról egy fotót, amelyen esküvői ruhában pózolsz addig, amíg gyönyörű vagy és fiatal?” Így hirdeti különleges programját egy japán vállalkozás, amelyben fiatal nők házasodnak össze saját magukkal.

Oscar Wilde szavai szerint megszeretni önmagunkat egy életen át tartó románc kezdete. Lehet, hogy igaza van. Ha már saját magunkkal úgyis össze vagyunk kötve, miért ne tehetnék ezt hivatalosan? Miért ne szervezhetnénk meg egy napot saját magunknak, amelyen a rokonok és a barátok előtt kimondanánk az „Igen”-t annak, akit talán a világon a legjobban szeretünk: önmagunknak? Hogyan is kételkedhetnénk a mondat igazságában, miszerint a világon egy ember biztosan mellettünk marad életünk végégig, és az éppen mi magunk vagyunk?

Könnyű belátni, hogy önmagunkkal biztosan megünnepelhetjük a gyémántlakodalmunkat, már ha megéljük. Ráadásul, ha még van erőnk ünnepelni, biztosra vehetjük, hogy házastársunk is életben van, és éppen úgy ünnepel, mint mi. Nincs szomorkodás, nincs vita, csak a boldog pillanat. Egyedül, „kettesben”. Természetesen ehhez az is kell, hogy jól ellegyünk saját magunkkal.

Arról nincsenek adataim, hány japán nő lenne hajlandó elvenni saját magát, a Cerca Travel utazásszervező vállalkozás tulajdonosai viszont biztosan úgy gondolták, van rá piac, hiszen 2014 májusa óta szerveznek önházasságot szinglik számára. Mindenesetre 2014 év végig harminc japán nő élt a lehetőséggel.

A kétnapos programsorozat első napja az esemény előkészítése, a másodikon van a nagy pillanat, fotózással egybe kötve. Persze nem olcsó a ceremónia: szállással, utazással a 400 ezer jent is elérheti.

Ezt a különleges élményt elsősorban azoknak a szingliknek ajánlják, akik Japánban élnek és elég bátrak ahhoz, hogy hozzámenjenek saját magukhoz. Rajtuk kívül azok is jelentkezhetnek rá, akik ugyan házasok, de valamiért elmaradt a látványos esküvő, például pénzhiány miatt. És persze azokat sem kergetik el, akik viseltek már esküvői ruhát, de annyira régen, hogy már az idejét sem tudják, viszont újra átélnék a nagy pillanatot. Ezúttal saját magukkal.

A japán utazásszervező vállalkozás elnöke, Inue Jukiko a Kyodo hírügynökségnek azt mondta, ő hozta létre a csomagot azért, hogy az egyedül élő nők magabiztosabbak legyenek, de kritikusait is megérti, amikor azzal vádolják, hogy magányos, szerencsétlen és szomorú dolog, ha már valakinek saját magával kell összeházasodnia. Mégsem tenne le arról, hogy folytassa a programot.

- Ez a csomag önbecsülést adott és olyan felülmúlhatatlan élményeket, mint egy világörökségi helyszín meglátogatása – mondta a BBC-nek Szavano Tomoe, az egyik első szingli, aki kipróbálta az önházasságot.

De az úgynevezett „solo wedding” intézménye nem csak Japánban lett népszerű, a tenger másik oldalára is begyűrűzött. Amerikai cégek is hasonló lehetőséget hirdetnek. A leghíresebb nő, aki saját magával házasodott mégis európai.

fotó: Facebook

fotó: Facebook

2014 októberében a brit Grace Gelder önházasságának híre járta be az egész világot. Honlapján külön rovatot szentelt a nagy eseménynek, amelyben az olvasható, hogy önmagát látja a nagy Ő-nek. „Határozottan emlékszem rá, hogy tizennyolc éves egyetemi hallgató voltam, amikor meghallottam Björk Isobel című számát, amelynek refrénje: A nevem Isobel, magam felesége vagyok - és, bár őrülten hangzik, teljesen átéreztem és tudtam, hogy ezt akarom.” – mondta Gelder a Guardiannek.

Tehát nincs abban semmi csoda, hogy megkérte a saját kezét. Az esküvő egyébként parádésra sikerült. Volt kísérője és hófehér ruhája. Voltak koszorúslányai és barátai is elkísérték a nagy napra, amely csak az övé volt. Talán jól is érezte magát.

Viszont egyelőre egyetlen országban sem lehet azzal besétálni az anyakönyvi hivatalba, hogy saját magammal szeretnék összeházasodni, anélkül, hogy az anyakönyvvezető ne nevetne fel hangosan.

Top 0