• Külföld

Nincs közük a merényletekhez a Németországban elfogott férfiaknak

Nem találtak arra utaló nyomokat, hogy a brüsszeli robbantások miatt Németországban őrizetbe vett két férfinak köze lenne a merényletekhez.

A német sajtó szerint egyelőre nem találtak kapcsolatot a Düsseldorfban csütörtökön és a Giessenben szerdán őrizetbe vett férfi és a brüsszeli merénylők, vagy azok környezete között.

Giessenben egy 28 éves marokkói férfit vettek őrizetbe. Mobiltelefonján találtak két gyanús üzenetet, amelyekről kiderült, hogy semmi közük a merénylethez. Az egyik SMS-ben van egy név, amely hasonlít ugyan az egyik öngyilkos merénylő, Khalid el-Bakraoui nevére, de valójában másvalakiről van szó. A másik SMS három perccel azelőtt érkezett, hogy Khalid el-Bakraoui felrobbantotta magát, és csak a 'fin' szócska van beleírva. Ez azonban nem a 'vége' jelentésű francia szót jelöli, hanem a 'hol' jelentésű arab szót latin betűkkel írva.

Fotó: Europress-Patrik Stollarz/AFP

Fotó: Europress-Patrik Stollarz/AFP

Nem találtak a brüsszeli merényletekhez vezető szálakat a Düsseldorfban őrizetbe vett férfinél sem, írja az MTI. Róla a Der Spiegel című hírmagazin azt írta, hogy a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a Szíria határánál, és visszatoloncolták Hollandiába, ahonnan az országba érkezett. Ugyanazzal a repülővel vitték vissza, mint Khalid el-Bakraouit. A török hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy az iszlamisták oldalán részt vesznek vagy részt akarnak venni a szíriai polgárháborúban.

Top 0