• Belföld

Nincs fűtés, nincs tanítás

A tiszabői általános iskolában három hete nincs fűtés. Az iskolában 308 gyerek tanul és 26 pedagógus tanít.

Szabó István a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) kunhegyesi tankerületi igazgatója azt mondta, hogy két kazán fűti az iskolát, de mindkettő tönkrement. Az egyiken nyomáspróbát végeznek, pénteken viszik az iskolába.

Tudnak az elavult fűtésről, ezért próbafűtés volt a szezon kezdete előtt, ekkor kiderült, hogy az egyik kazán nem működik. Nem számítottak rá, hogy nem tudnak fűteni, mert maradt egy másik kazán. Októberben azonban az is kilyukadt. Az iskola igazgatója az őszi szünet előtti héten két nap rendkívüli szünetet és tanítás nélküli munkanapokat rendelt el, a gyerekek egy-egy csoportja számára pedig budapesti kirándulást szerveztek.

A kazánt az őszi szünet végére sem sikerült megjavítani, mert amikor szétszedték, akkor derült ki, hogy a belseje szétégett.

A tanulóknak sportprogramokat, kirándulásokat szerveznek ezekben a napokban is.

A régi kazánok javítását a gyártó már nem vállalta. A kazánok szétszedésekor kiderült, hogy nem megfelelő módon kezelték a berendezéseket, emiatt romlottak el. A javítás több százezer forintba kerül, új kazánt fenntartóként venni nem tudnak, mert 18 millió forintba kerülne.

A kunhegyesi tankerületben korábban már a tiszaburai iskolában is baj volt a fűtéssel. A KLIK feladata fenntartóként a karbantartás, a fejlesztésekről a tulajdonos dönt, azokat ő finanszírozza.

Bruna László, Tiszabő Fidesz-KDNP-s polgármestere azt mondta, hogy próbálnak segíteni, de túl nagy összegbe kerül a fűtés teljes korszerűsítése. A polgármester azt mondta: „Egyébként is úgy vélem, mi jobb gazdái lehetnénk az iskolának, ezért keressük a lehetőségét, hogy esetleg átvegyük az intézményt, illetve az egyházi fenntartás lehetősége is felmerült.”

Top 0