• Sport
Faktor

NFL: tavaly 114 milliónál is több amerikai nézte a Super Bowlt

Már csak pár nap van hátra az amerikaifutball-liga (NFL) jubileumi 50. döntőjéig, felvezető sorozatunk következő részében megnéztük, hogy melyik volt az eddigi öt legnézettebb Super Bowl.

Fotó: Europress - Chris Graythen/Getty Images

Fotó: Europress - Chris Graythen/Getty Images

Az ötödik legnézettebb Super Bowl a 47. volt, az a mérkőzés két momentumról is emlékezetes marad: egyrészt a második félidő első játéka során Jacoby Jones bemutatta a Super Bowlok történetének leghosszabb kirúgás utáni visszahordását (108 yard), másrészt a Baltimore 28–6-os vezetésénél áramszünet miatt félbeszakadt a mérkőzés. A hiba helyrehozása után a San Francisco visszajött a meccsbe, de végül a Ravens nyert 34–31-re. A mérkőzést 108 millió 414 ezer ember látta Amerikában.

Érdemes megemlíteni a világ legnézettebb sporteseményeit. A statisztikák szerint legalább egymilliárd ember látta a 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét, amelyet Németország hosszabbítás után nyert meg Argentína ellen. Ugyanennyi ember látta a 2008-as pekingi olimpia megnyitó ünnepségét, és a tavalyi krikett-világbajnokságon lejátszott India–Pakisztán meccset (gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy minden második indiai ember nézte a mérkőzést). A 2006-os foci vb-döntőjét (Franciaország–Olaszország) 638 millió ember nézte világszerte, a 2005-ös angol FA-kupa döntőt (Arsenal–Manchester United) pedig 484 millió ember. A 2013-as labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjára (Borussia Dortmund–Bayern München) a statisztikák szerint 360 millió néző volt kíváncsi. 

EZT IS AJÁNLJUK:

  Jones visszahordása:

  Az áramszünet:

  A negyedik legnézettebb döntő a két évvel korábbi, azaz 45. Super Bowl volt, amikor a Green Bay Packers 31–25-re nyert a Pittsburgh Steelers ellen. Azt a meccset 111 millió 41 ezer amerikai nézte élőben.

  Minden idők harmadik legnézettebb döntője a 46. volt, a New England és Tom Brady a negyedik bajnoki címére hajtott, ismételten a New York Giants ellen – és ismételten kikapott, 2008 után másodszor. 111 millió 346 ezer ember látta mindezt élőben az Atlanti-óceán túlsó oldalán.

  A lista első két helyére a 2014-es és 2015-ös, vagyis a 48. és 49. Super Bowl került. Két évvel ezelőtt a Seattle Seahawks nagyon simán nyert a Denver Broncos ellen (43–8), ennek ellenére csak Amerikában majdnem 111 és fél millió ember látta a döntőt, amit világszerte csaknem 160 millió néző követett. Tavaly pedig ez a rekord is megdőlt, a New England kiélezett meccsen, Malcolm Butler utolsó másodpercekben bemutatott labdaszerzésével verte a címvédő Seattle-t. Azt a döntőt 114,4 millió ember figyelte élőben.

  Butler győzelmet érő mozdulata:

  Top 16