• Sport
Faktor

NFL: pap akart lenni, végül róla nevezték el a bajnoki trófeát

Az amerikaifutball-liga (NFL) döntőjében a győztes csapat a bajnoki gyűrűk mellett megkapja a Vince Lombardi-trófeát. Összegyűjtöttük a legérdekesebb tudnivalókat a trófeáról.

Fotó: Europress - Scott Halleran/Getty Images

Fotó: Europress - Scott Halleran/Getty Images

Az 1976-es Super Bowl előtt (az volt az első nagydöntő az NFL-ben, a Green Bay Packers 35–10-re nyert a Kansas City Chiefs ellen) a Tiffany & Co. cég képviselője, Oscar Reidner mutatta meg a trófeát a liga akkori vezetőjének, Pete Rozelle-nek. Azóta is ez a cég készíti el minden évben a trófea pontos másolatát New Jerseyben. A munka négy hónapig tart, mert kézzel készítik. Azért kell egyébként évről évre újat készíteni, mert a jégkorong-ligával (NHL) ellentétben az NFL-ben a győztes csapat megtarthatja magának a trófeát, nem kell  visszaadni a ligának.  

A Super Bowl-korszak első négy évében szimplán világbajnoki trófeának nevezték a díjat, ám a Green Bay legendás edzője, Vince Lombardi 1970. szeptember 3-án hirtelen meghalt, egy héttel később pedig a tiszteletére átkeresztelték a bajnoki trófeát az ő nevére. Az első Vince Lombardi-trófeát az ötödik Super Bowlt megnyerő Baltimore Colts kapta 1971-ben (a Dallas Cowboys ellen nyert 16–13-ra).

Maga a trófea 22 hüvelyk (55 cm) magas és három kilogramm a súlya. Az ötvenedik, jubileumi Super Bowl-győztes csapat most egy különleges változatot kap majd, ami mögött szerepelni fog arannyal az 50-es szám. Mind a két számjegy 18 karátos aranyból készül, egyenként 15 kilogramm lesz a súlyuk. 1996-ig egyébként az öltözőben adták oda a trófeát (ami nagyjából 25 ezer dollárt ér) a győztes csapatnak, a 30. Super Bowl óta viszont először mindig a nyertes csapat tulajdonosa kapja meg a díjat a pályán (amit utána azonnal visszaküldenek, hogy belegravírozzák az aktuális döntő végeredményét, a bajnok nevét és a dátumot).  

Így készítik el a trófeát:

Az első négy mérkőzés alkalmával mindkét liga, az NFL és az AFL (American Football League, amely 1970-ben olvadt össze az NFL-lel) logója is a trófeán szerepelt. Az ötödik és negyvenkettedik Super Bowl között a korábbi NFL logó volt a trófea elején. A 43. Super Bowl óta pedig egy modernebb logó látható rajta. A Green Bay Packers az egyetlen csapat, amely mindhárom verziójú trófeát megnyerte.

Egyébként a Pittsburgh Steelers szerezte meg a legtöbbször a trófeát (6). A San Francisco 49ers és a Dallas Cowboys öt-öt alkalommal nyerte meg. A Green Bay Packers, a New York Giants és a New England Patriots egyaránt négyszer, míg a Washington Redskins és az Oakland Raiders háromszor vihette haza.

Érdekességek Vince Lombardival kapcsolatban

  1. Vezetőedzőként soha nem volt olyan, hogy negatív mérleggel zárjon egy szezont (1959-től 1967-ig a Packers edzője volt, 1969-ben pedig egy évig a Washingtont irányította).
  2. Ötgyerekes családba született, ő volt a legidősebb testvér. A szülei Olaszországból, Salermo városából költöztek az Egyesült Államokba.
  3. Vallásos nevelést kapott, minden vasárnap templomba mentek, a brooklyni Szent Márk katolikus templomban ő volt a ministráns fiú.
  4. Gyerekkorában éppen ezért katolikus pap szeretett volna lenni. Végül mégis a focizás mellett döntött.
  5. 1933-ban a Fordham Egyetem ösztöndíját fogadta el, támadófalemberként játszott.
  6. Miután meglett az érettségije, bajba került, korlátozottá váltak a lehetőségei a nagy gazdasági világválság miatt. Két éven keresztül próbálkozott azzal, hogy elindítsa profi pályafutását, aztán feladta.
  7. 1939-ben egy római katolikus középiskolában kezdte meg edzői karrierjét, egészen pontosan segédedző volt az englewoodi Szent Cecília iskolában (New Jersey). 1942-ben lett a csapat vezetőedzője, amely az irányításával az egyik legerősebb együttes lett a nemzeti bajnokságban.
  8. A középiskola után visszatért edzőként a fordhami egyetemre, majd jött a West Point, ahol annyira kiemelkedő munkát végzett, hogy a New York Giants segédedzői állást ajánlott neki, amit el is fogadott.
  9. Aztán jött a Green Bay ajánlata, ahol Lombardi előbb a csapat támadókoordinátora, majd vezetőedzője lett. Akkoriban a Packers gyenge csapatnak számított, de Lombardi egy év alatt változatott ezen, megválasztották az Év edzőjének. A történelem első két Super Bowl döntőjébe bevitte a Green Bayt, és mindkétszer győzött is (1967, 1968).

Lombardi egyik híres beszéde:

Top 0