• Sport
Faktor

NFL: itt játsszák majd a jubileumi döntőt

Az amerikaifutball-liga (NFL) 50. nagydöntőjét, vagyis a Super Bowlt Kaliforniában, egészen pontosan Santa Clara városában rendezik meg a Levi's Stadionban, amely a San Francisco 49ers otthona.

Fotók: Europress - Ezra Shaw/Getty Images

Fotók: Europress - Ezra Shaw/Getty Images

A 49ers 2013-ig a Candlestick Parkban fogadta az ellenfeleket, utána költözött a 64 kilométerrel odébb lévő Santa Clarába. Az építési hitel (ami becslések szerint 2 milliárd dollár volt) 2011 decemberében állt rendelkezésre, amihez szükség volt magánbefektetőkre is. A stadion építése 2012. április 19-én kezdődött, és két évvel később, 2014. július 17-én nyitották meg.

A stadiont építésével egy nemzetközileg elismert céget, a HNTB-t bízták meg, amely fontosnak tartotta, hogy olyan multifunkcionális stadiont készítsen, amely teljes mértékben kiszolgálja a szurkolókat, és a környezetbarát technológia felhasználása is fontos szempont volt.

A stadion alapvető jellemzőiNyitott stadionról van szó, tehát nincs behúzható teteje, ami alapvetően befolyásolja a mérkőzéseket, nem lehet kizárni az időjárási körülményeket. Műfű helyett természetes füvet használnak, eredetileg 68. 500 ember fér el benne egyszerre, de a nézőtér kibővíthető 75 ezer helyre is (a Grateful Dead koncertjére egyébként 83 ezer főre bővítették a nézőteret, a hivatalos rekordot viszont egy pankráció-show tartja 76 976 nézővel).

Az ülőhelyek kialakítása hasonló, mint a Ford Field (a Detroit Lions stadionja) esetében, a szurkolók nagyon közel kerülhetnek a pályához. A 49ers régi stadionjával szemben a Levi’s jobban ki tudja szolgálni a speciális igényű és a fogyatékkal élő embereket. Ugyebár az építésnél fontos volt a multifunkció kialakítása, különleges turnékat, koncerteket, motorversenyeket, beltéri és kültéri konferenciákat és egyéb közösségi rendezvényeket lehet rendezni itt. A stadionban labdarúgó-meccseket is lehet játszani, akár barátságos meccseket, akár világbajnoki találkozókat, ha arra kerülne sor.

A stadion fogadtatásaSokan úgy érezték, hogy nem annyira hangulatos, mint a régi, ráadásul az egész ligában itt árulják legdrágábban a jegyeket, a csapat régi szurkolói közül sokan nem tudták kifizetni az új éves bérletet. Akinek egyébként van bérlete, az sem nyomtathatja ki az adott meccsre szóló jegyét 72 órával a kezdőrúgást megelőzően, így az újraeladás nehezebbé vált. A szurkolók szerint az új stadionban elszigetelődnek egymástól, és még a hatalmas parkolóval is akadt bajuk. Plusz a meleg délutáni napokon a hőség is gondot okozott nekik (Santa Clara sokkal melegebb éghajlatú, mint San Francisco), ami odáig fajult, hogy sok meccsen egyszerűen senki nem ment a keleti lelátóra, annyira nem lehetett kibírni a napsütést és hőséget.

Korábbi tervekA 49ers 1971-től 2013-ig játszott a Candlestick Parkban, amely az NFL legrégebbi olyan stadionja volt, amelyet nem újítottak fel. Már 1997-ben felmerült egy új stadion ötlete, de akkor az végül a semmibe veszett, az akkori tulajdonosnak például át kellett adnia a vezető helyét a testvérének és a sógorának. 2006-ban vették elő újra az ötletet, amibe az olimpiát is bevonták volna, volt olyan elképzelés, hogy az új stadion lenne a 2016-os nyári olimpia fő helyszíne. Akkor arra gondoltak, hogy a Candlestick délkeleti oldalára építenék az új létesítményt, ami nagyjából 916 millió dollárba kerül volna. A csapat és a város viszont nem tudot megegyezni egymással, a 49ers vezetése ekkor hozakodott elő a Santa Clarába való költözéssel.

A Candlestick Park építése 1958-ban kezdődött, mai érfolyamon számolva 120 millió dollárba került a felépítése. Az Oakland Raiders egy évig játszott itt, a 49ers pedig 42 évig, ezalatt az időszak alatt ötször nyerte meg a Super Bowlt. A San Francisco Giants baseballcsapat 1960-tól 1999-ig játszotta a hazai meccseit ebben a stadionban. A befogadóképessége 69 732 volt, a elbontása tavaly februártól szeptemberig tartott. A 49ers az utolsó meccsét 2013. december 23-án játszotta a Candlestickben, és 34–24-re legyőzte az Atlanta Falconst.

A városi tanács 2009-ben fogadta el a stadionépítési javaslatot 5–2-arányban, ekkor rögzítették azt is, hogy a csapatnak nem kell nevet változtatnia annak ellenére sem, hogy nem San Franciscóban játssza majd a meccseit. A város lakói 2010. június 8-án szavaztak a stadionról, a jogosultak 58 százaléka voksolt, közülük 14 százalék az igen mellett volt. Felmerült az az ötlet, hogy a másik két kaliforniai csapatból (San Diego, Oakland) az egyik, a Raiders is odaköltözne a Levi’s stadionba, de ezt végül elvetették (erre egyébként ugyebár volt már példa 1960-ban). Később a Raiders bejelentette, hogy a Chargesszel közösen menne egy új kaliforniai stadionba, de mivel utóbbi lehet, hogy Los Angelesbe megy a St. Louis mellé, ez meghiúsulni látszik.

Az építkezésAhogy már írtuk, az építkezés 2012. április 19-én kezdődött, az első acélgerendákat július 30-án tették a helyükre, az első székeket pedig október elsején rögzítették. 2013. június 11-én egy időre leállították az építkezést, mert az egyik munkás meghalt. Két nappal később biztonságosnak nyilvánították a helyszínt, így tovább folytatták az elkezdett munkát.

Az első meccsekA stadion egy évvel később készült el, az első meccset augusztus másodikán két labdarúgó-csapat játszotta 48 765 szurkoló előtt, a San José Earthquakes 1–0-ra legyőzte a Seattle Sounders FC-t. A 49ers az első meccsét augusztus 17-én játszotta, mégpedig az ellen a Denver Broncos ellen, amely a New Englandet legyőzve bejutott a döntőbe. Az egy előszezon-meccs volt, amelyet a Denver 34–0-ra nyert meg. Az első tétmeccsét az új stadionban a Chicago Bears ellen játszotta a San Francisco 2014. szeptember másodikán, de azt is elveszítette (28–20), akkor 70 799 ember volt kint a meccsen.

A névadóA stadion neve nem véletlenül Levi's, a cég székhelye San Franciscóban van, és 2013. május 8-án jelentették be, hogy a cég 220 millió dollárt fizet a városnak és a csapatnak azért, hogy cserébe az ő nevét viselje a stadion a következő 20 évben. Ráadásul opciója van arra, hogy meghosszabbítsa a szerződést öt évvel, ha kifizet további 75 millió dollárt.

Top 0