• Sport

NFL: A hétvégén eldől, hogy ki jut a főcsoportdöntőkbe

Az észak-amerikai profi amerikai focibajnokság (NFL) rájátszásában a konferenciák elődöntőit rendezik. Ez azt jelenti, hogy mind az amerikai konferenciában (AFC), mind a nemzeti konferenciában (NFC) bemutatkoznak a kiemelt csapatok. A tét a legjobb négy közé jutás.

Fotó: Europress - Dilip Vishwanat/Getty Images

Fotó: Europress - Dilip Vishwanat/Getty Images

New England Patriots – Kansas City ChiefsA hétvége első meccsét játssza egymással a Patriots és a Chiefs. A két csapat még soha nem játszott rájátszás meccset, legutóbb az alapszakaszban, 2014. szeptember 29-én találkoztak, akkor meglepetésre a Chiefs simán, 41-14-re nyerni tudott.

A Kansas City remek formában van, legutóbbi 11 meccsüket megnyerték, beleértve a wildcard mérkőzést is, ahol 30-0-ra legyőzték a Houston Texanst. Ez a győzelem volt az NFL történelmének harmadik legnagyobb olyan győzelme, ahol az egyik csapat nem szerzett pontot.

Az a mérkőzés a Houston Texans irányítójának (Brian Hoyer) rossz teljesítménye mellett a rájátszások történelmének második leghosszabb kickoff utáni visszahordásáról emlékezetes.

Knile Davis 106 yardos kickoff utáni visszahordása:

A Kansas City védelme kiemelkedően jó, a legutóbbi 13 meccsükön 22 pont alatt tartották az aktuális ellenfelüket. Ezek ellenére nagyon nehéz dolguk lesz, mert a címvédő New Englandbe több kulcsjátékos visszatér a hétvégén. A Patriots az elmúlt hat évben mindig szabadnapos volt a rájátszás első körében.

A hazai csapat oldalán van ráadásul az NFL történelmének legeredményesebb játékos-edző párosa is. Tom Brady 21, míg Bill Belichick 22 rájátszás győzelmet aratott, mindkettő rekordnak számít. A meccs kulcsa a Patriots szempontjából az, hogy a támadófal kellően meg tudja-e védeni Bradyt a Kansas passzsiettető játékosaitól.

A fogadóirodák szerint a meccs esélyese a hazai pályán játszó Patriots 4-5 ponttal. A meccs idejére 6°C-ot és esőt jósolnak, a héten a hó is esett Foxboroughban.

Arizona Cardinals – Green Bay PackersA két csapat harmadszor találkozik a rájátszásban. Legutóbbi mérkőzésük a playoffban minden idők egyik legemlékezetesebb rájátszás meccse lett, akkor hosszabbításban 51-45-re nyert a Cardinals a Packers ellen. A két csapat idén már egyszer találkozott, a 16. héten 38-8-ra nyert az Arizona. Azon a meccsen teljesen összeomlott a Packers támadófala, kilencszer vitték földre Aaron Rodgerst.

Rodgers meccset eldöntő hibája 2010-ben:

A Green Bay múlt hétvégén simán jutott tovább a Washington Redskins ellen (35-18). Aaron Rodgers játéka mindig magabiztos a rájátszásban, eddigi karrierje alatt 100,3-es irányítómutatóval rendelkezett a playoffban.

Nem csak a Rodgers vezette offense jó, hanem a Carson Palmer irányította Cardinals is. Összesen 489 pontot szereztek az alapszakaszban, ez meccsenkénti 30,6 pontot jelent, ami a liga legjobbjának számít.

Palmer idén megdöntötte a klubrekordot három kategóriában is: 4671 passzolt yardja, 35 touchdownja és 104,6-es irányító mutatója egyaránt csúcs. Ezen teljesítmény elérésében nagy segítsége volt Larry Fitzgerald, aki 109 elkapásból 1215 yardot ért el. Ez volt a wide receiver hetedik 1000 yardos szezonja.

Carolina Panthers – Seattle SeahawksA Panthers és a Seahaws harmadszor találkozik egymással a rájátszásban. Mindkét alkalommal a Seahawks nyert, legutóbb a tavalyi rájátszásban 31-17-re.

Kam Chancellor 89 yardos interception visszahordása:

A két csapat idén is találkozott, a hatodik játékhéten két hajrában szerzett touchdownnak köszönhetően 27-23-ra nyert a Panthers.

Az elmúlt három évben a Seahawks 6-1-es mérleggel rendelkezik a rájátszásban, igaz a múlt héten csak Blair Walsh (Minnesota) kihagyott mezőnygólja miatt nem esett ki a csapat. A Seattle védelme nagyon jó, sorozatban a negyedik szezonban ők engedték a legkevesebb pontot, ezt csak az 1953 és 57 közötti Cleveland tudja elmondani magáról.

A Panthers védelme is erős, a 15-1-es alapszakasz kiharcolásában nagy érdemük volt. Ezek ellenére a csapat legnagyobb sztárja az irányító, Cam Newton, akit sokan az Év Legjobb Játékosa címre is esélyesnek tartanak. Newton az NFL történetének egyetlen játékosa, aki legalább 30 passzolt és 10 futott touchdownnal rendelkezik ugyanabban a szezonban.

Denver Broncos – Pittsburgh SteelersNagy veszteség érte a Steelers csapatát a Denver elleni meccs előtt, mert biztossá vált, hogy a liga egyik legjobb elkapója, Antonio Brown nem áll majd csapata rendelkezésére. Egyelőre az sem biztos, hogy az irányító, Ben Roethlisberger tud játszani, saját bevallása szerint csak akkor lép pályára, ha képes lesz legalább 25-30 yardra eldobni a labdát.

A Steelers és a Broncos már hétszer játszott egymással playoff meccset, legutóbb 2011-ben találkoztak. Akkor emlékezetes lett a meccs vége, mert Tim Tebow a hosszabbítás első játékában egy 80 yardos TD-passzt adott Demaryius Thomasnak, és ezzel a Broncos továbbjutott.

Thomas touchdownja:

A két csapat az idei alapszakaszban is játszott egymással, akkor 34-27-te a Denver nyert.

A Pittsburgh annak köszönhetően jutott el ide, hogy 18-16-ra legyőzték a fegyelmezetlen Cincinnati Bengalst. Ez a győzelem volt a Stelers történelmének 34. rájátszásbéli sikere, ami holtversenyben a legtöbb az NFL történetében.

A mérkőzés esélye a Denver Broncos, mert Brown kiesése mellett a futójáték is akadozik, ráadásul a Broncos védelme ligaelső a passzvédekezés ellen, meccsenként átlagosan 199,6 yardot engedtek az alapszakaszban.

Top 0