• Sport

NFL: Őrült meccsen nyert az Arizona, továbbjutott a New England - videók

Az NFL rájátszásának konferencia-elődöntői közül két meccset is lejátszottak szombat este. A New England sorozatban ötödször jutott be az amerikai konferencia (AFC) döntőjébe, miután nyerni tudott a Kansas City Chiefs ellen. Az év egyik legizgalmasabb meccsét játszotta a Green Bay és az Arizona, mely a remek játék mellett egy utolsó másodperces elkapásról, és egy rosszul feldobott pénzérméről is emlékezetes marad.

Fotó: Europress - Christian Petersen/Getty Images

Fotó: Europress - Christian Petersen/Getty Images

Nem England Patriots – Kansas City Chiefs 27-20Tegnapi beharangozónkban arról írtunk, hogy a 11 meccses veretlenségi sorozattal rendelkező Kansas Citynek nehéz dolga lesz a címvédő Patriots otthonában, mert minden idők legsikeresebb irányító-edző párosa lesz az ellenfelük. Ennek megfelelően a Patriots olyan taktikát dolgozott ki, amely ellen nem tudott hatékonyan fellépni a Kansas City Chiefs védelme, Tom Brady 2-3 másodperc alatt indította el passzait, így egyszer sem sikerült a földre vinni az irányítót.

A Patriorts irányítója jól játszott, a futójátékra alig támaszkodott, olyannyira, hogy csapatából ő rendelkezett a legtöbb futással, szám szerint hattal. Bradyt két fő célpontja segítette leginkább, Julian Edelman 100 yardig, míg Rob Gronkowski két touchdownig jutott.

Gronkowski touchdownja:

Gronkowski két TD-elkapása miatt mindössze 26 évesen a rájátszások történelmének legeredményesebb elkapója lett, egyedül ő jár a playoffban 8 touchdownnál.

Érdemes néhány szót ejteni a Chiefsről is. A csapat nem sok kockázatot vállalt, a hosszú passzok nem működtek, a kulcsszituációk többségében az irányító, Alex Smith pontatlan volt.

Smith látványos menekülése és passza:

A meccset végül 27-20-ra a Patriorts nyerte, a New England győzelme a meccs folyamán nem forgott veszélyben. A csapat továbbjutása azt is jelenti, hogy sorozatban ötödször vannak ott az AFC-döntőben, ezt korábban csak az Oakland Raiders tudta megcsinálni (1973-77). Emellett az is eldőlt, hogy az elmúlt 13 évből a 12. olyan Super Bowl következik, amelyen vagy Ben Roethlisberger vagy Peyton Manning vagy Tom Brady ott lesz.

A Patriots a döntőben a Denver Broncos-Pittsburgh Steelers meccs győztesével fog találkozni.

Arizona Cardinals – Green Bay Packers 26-20Amikor a két csapat utoljára találkozott egymással a rájátszásban, akkor egy hosszabbításban szerzett touchdownnal az Arizona Cardinals nyert. Ez 2010-ben volt, akkor a végeredmény 51-45 lett. Tegnap este ugyanaz a forgatókönyv játszódott le, igaz kevesebb pont született. Ezek ellenére több emlékezetes pillanat is volt a meccsen.

Az első félidőben 7-6-ra vezetett az Arizona Cardinals, ez a játékrész két érvénytelenített játék miatt marad emlékezetes. Előbb Randall Cobb bravúros elkapását nem adták meg a bírók, majd Patrick Peterson egészpályás interception touchdownját vették el illegális kézhasználat miatt.

Cobb elkapása, Peterson 100 yardos visszahordása:

A második félidőben inkább az Arizona akarata érvényesült, igaz Floyd TD-elkapásához a szerencse is kellett.

Floyd touchdownja:

50 másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor 20-13 vezetett a Cardinals, és a Green Bay 4&20-ra a mérkőzésben maradt Janis elkapásának köszönhetően. A 61 yardos elkapás a leghosszabb elkapás volt negyedik kísérletből a rájátszás legutóbbi 15 évében.

Ez persze nem lett volna elég a hosszabbításhoz, ezért Aaron Rodgers idén másodszor is megpróbálkozott egy utolsó másodperces hosszú passzal, amit ismét Janis kapott el.

Aaron Rogers "hail mary" dobása:

Mielőtt a hosszabbítás elkezdődött volna, egy érdekes hibát követtek el a bírók a pénzfeldobásnál. Nem forgott a pénzérme, csak egyszerűen a földre hullott, így a pénzfeldobást meg kellett ismételni.

Az elrontott pénzfeldobás:

Az első támadást az Arizona Cardinals vezethette, amelyben meg is nyerték a mérkőzést két Larry Fitzgerald megmozdulásnak köszönhetően. Az elkapó előbb egy 75 yardos elkapással jutatta az Arizonát jó mezőnypozícióba, majd a maradék öt yardot is maga tette meg egy löbbölt passzt követően.

Fitzgerald két játékkal eldönti a mérkőzést:

A meccs végeredménye így 26-20 lett, a Cardinals a Carolina Panthers-Seattle Seahawks mérkőzés győztesével fog játszani a Super Bowlba jutásért.

A Cardinals még sosem vesztett mérkőzést hazai pályán a rájátszásban, 5-0 a mérlegük, ezt egyetlen más csapat sem mondhatja ezt el magáról. Ráadásul ők lettek az első csapat, amely úgy nyert, hogy az utolsó másodpercben kapott touchdownt.

Top 0