• Külföld
Faktor

Amerika választ - Trump és Sanders nyert

Donald Trump és Bernie Sanders nyerte New Hampshire-t . A szavazatok több, mint kétharmadának összeszámolása után Sanders a vártnál jóval nagyobb előnnyel, Trump a várakozásoknak megfelelően vezet.. "Szörnyű éjszaka a demokrata és a republikánus pártvezetésnek" - így értékelte már az exit pollokat a CNN. Hillary Clinton perceken belül elismerte vereségét. A republikánusoknál a mérsékelt John Kasich lett a második, az iowa-i győztes Cruz és a meglepetésember, Rubio a harmadik helyért küzd Jeb Bush-al. Kövesse a Faktorral az előválasztás eredményének alakulását!

Demokraták(92 %-os feldolgozottság)

1. Bernie Sanders    -   60 %
2. Hillary Clinton     -  38 %

Republikánusok

EZT IS AJÁNLJUK:

  (92 %-os feldolgozottság)

  1.    Donald Trump            -   35 %
  2.    John Kasich                -   16 %
  3.    Ted Cruz                      -  12 %
  4.    Jeb Bush                       - 11 %
  5.    Marco Rubio                -  11 %
  6.    Chris Christie               -   7 %
  7.    Carly Fiorina                -   4 %
  8.    Ben Carson                   -   2 %
   

  Donald Trump és Bernie Sanders magabiztos győzelmet aratott. Alig 5 százalékos feldolgozottságnál Hillary Clinton felhívta Bernie Sanderst és gratulált a New Hampshire-i győzelméhez. Az exit pollok szerint ráadásul Sanders győzelme elsöprő, közel 20 százalékos lehet. " Ez már egy országos kampány" - így értékelt a Sanders-stáb, arra utalva, hogy a magát demokratikus szocialistának tartó jelöltet nem tartják esélyesnek a déli államokban.

  A liberális Huffington Post címlapján hatalmas betűkkel ezt írja a republikánus eredményről: "WTF GOP - Racist, Sexist, Xenophobic Demagogue Wins NH" - vagyis kicsit eufemisztikus fordításban :"Mi a fene republikánusok - egy rasszista, szexista, idegengyűlölő demagóg megnyerte New Hampshire-t"

  A CNN előzetes exit pollja szerint a demokrata előválasztáson résztvevők 55 százaléka regisztrált demokrata szavazó, a republikánusoknál 62 százalék regisztrált republikánus. A többiek függetlenek - vagy a rivális párt szavazói (a szabályok szerint ez sem kizárt).

  Az érdeklődés óriási volt, a helikopteres felvételek hosszú sorokban csordogáló autókat és a szavazóhelységek előtt hosszan várakozó embereket mutattak.

  A republikánusok 23 delegáltat választanak, a demokraták 24-et - és van 8 new hampshire-i szuperdelegált. Közülük hat már Hillary Clintont támogatja.

  Az exit poll ezt mondjaBár az amerikai exit pollok célja nem az eredmény megjóslása, hanem elemzése (ezért összesített eredményt ritkán közölnek és a végleges eredmények ismeretében akár módosítják is az arányokat), a nemekre lebontott eredmények azt vetítik előre, hogy Trump 31,5 százalékkal lesz első, Kasich 15,5-el második, a további sorrend: Cruz 12,5, Rubio 12,5, Bush 11,5, Christie 6,5, Fiorina 5,5, Carson 2,5. A demokratáknál 58,5-40,5-re nyerhet Sanders.

  Rendkívül érdekesek a CNN részletes exit poll adatai. Eszerint a demokratáknál a 30 év alattiak között 85 százalék Sanders támogatottsága, a 30-44-es korosztályban 65 százalék és a 45-64 évesek között is vezet. A 65 évnél idősebbek között viszont 59-41-re vezet Clinton. Itt kell megjegyezni: ha Bernie Sanderst megválasztanák, ő lenne a legidősebben hivatalba lépő elnök - 74 éves.

  Ha a jövedelmi viszonyokat nézzük: minél jobban él valaki, annál valószínűbb, hogy Clintonra szavaz - bár New Hampshire-ben 200 ezer dolláros éves jövedelem felett nyerne csak a volt külügyminiszter. Ott 55 százalékot kapna - évi 30 ezer dollár alatt viszont Sanders 70-et.

  A szavazók 59 százaléka regisztrált demokrata - náluk döntetlen az állás. A 39 százaléknyi független szavazónál viszont 72-29 Sanders előnye. Ez azt sugallja, hogy Sandersnek nagyobb esélye lenne a választáson.

  A republikánusoknál ennél egyértelműbb a verseny. Szinte minden társadalmi csoportban Trump nyert. Egyedül az iskolai végzettség mutat szignifikáns különbséget - minél képzettebb valaki, annál kevésbé szavaz Trumpra és annál inkább Kasich-re. A legmagasabb végzettségűek között mindketten 21 százalékon állnak, míg a legfeljebb gimnáziumi végzettségűeknél óriási fölénnyel, 45 százalékkal vezet Trump.

  Kasich jól láthatóan az utolsó napokban jött fel. Azok között, akik az utolsó néhány napban döntötték el, kire szavazzanak, 21 százalék választotta Kasichot és csak 20 Trumpot.

  Ellentétben a demokratákkal, a republikánusoknál a győztes Trump pontosan ugyanúgy szerepel a regisztrált republikánus szavazóknál, mint a függetleneknél (32 százalékos eredménnyel). Ugyanakkor Kasich valamivel erősebb a függetleneknél (13 és 18 százalék).

  A beszédek-a demokratákElőször Hillary Clinton lépett pódiumra családjával - férjével Bill Clintonnal és lányával Chelsea-vel. Ugyanúgy programbeszédet mondott, ahogy 8 évvel korábban a New Hampshire-ben elszenvedett váratlan veresége után Barack Obama. Az a beszéd akkor új lendületet adott Obamának - más kérdés, hogy Obama veresége jóval kisebb volt, mint most Clintoné.

  Jellemző pillanat volt, amikor a beszéd közben Hillary Clinton azokat a jelszavakat ("prosperity and opportunity" - "jólét és esély") hangoztatta, amelyeket nyolc éve, élete talán legfontosabb és legsikeresebb beszédében Obama is.

  Nem csak Obamához akart azonban hasonlítani, hanem az elitellenes szavazatokat besöprő ellenfeléhez, Bernie Sandershez is. Ezért szóba hozta a Wall Street megfegyelmezését is - és hangoztatta, hogy ő tudja, hogy kell harcolni a Wall Street ellen.

  Azt mondta, hogy egy nagyon erős szélsőjobboldali támadás áldozata és beszédében - ahogy már sokszor - ismét egyenként kiállt a szabadságjogok mellett, külön kiemelve a melegek és a nők egyenlő jogait.

  Még csak 30 százalékos volt a feldolgozottság, amikor színpadra lépett Bernie Sanders (a keleti parton már este fél tíz volt, bele kellett férni a főműsoridőbe). Sanders Clintonnál jóval hosszabb, fél órás beszédet mondott.

  Mindjárt az elején megköszönte Hillary Clinton korai gratulációját (alig zártak be a szavazókörök, Clinton már gratulált). Külön megköszönte a munkát az önkénteseknek, akik éjt nappallá téve járták végig a new hampshire-i házakat.

  Nagyon örült a magas részvételi aránynak, mert - szerinte - a republikánusok csak akkor tudnak választást nyerni, ha alacsony a részvételi arány. Amikor utoljára a republikánusok kormányoztak, az olyan válságot okozott, ami az 1930-as évek óta nem volt - mondta Sanders. A győzelmét annak jeleként értékelte, hogy az amerikaiak elutasítják a korrupt kampányfinanszírozási rendszert.

  "Az emberek valódi változást akarnak"- mondta. Hadat üzent a politikai, a gazdasági és a média elitnek.

  Hagyományos bázisához szólt, amikor azt ígérte, hogy meg fogja adóztatni a Wall Street-i spekulációkat. A Clintont támogató afroamerikai és latino szavazókat szólította viszont meg akkor, amikor bírálta az "intézményesített rasszizmust", ami az igazságügyi rendszerben jelen van (nyilván az előző hónapok-évek botrányaira utalva, amikor fehér rendőrök sokszor látszólag ok nélkül lőttek rá fekete fiatalokra).

  Beszéde végén szüleire emlékezett (lengyel zsidó bevándorlók voltak, apja teljes családja meghalt a holokausztban), akikkel Brooklynban élt, köztük fiatalon meghalt édesanyjára, aki nem tudta megvalósítani álmát, egy saját otthont.

  - a republikánusokClinton és Sanders programbeszéde után furcsa hatást keltett Trump meglehetősen csapongó beszéde. "So beautiful" - "annyira gyönyörű" ismételte el többször, majd arról beszélt, hogy újra megvalósítják az amerikai álmot. Ezután köszönetet mondott szüleinek, különleges pillanatnak nevezve a győzelmet, majd a családjának is.

  Az elmúlt napok személyeskedő vitái után kicsit próbált békélni a republikánus riválisokkal, azt mondta, hogy a republikánus oldalon igazi tehetségek vannak.

  Az ObamaCare-t (Obama egészségügyi programját) igazi katasztrófának nevezte és azt állította, rendbe fogja tenni a gazdaságot.

  "Valami nagy dolog történt ma este" - kezdte beszédét John Kasich, aki beszédében rendre arra tért vissza, hogy a szívek fogják megváltoztatni Amerikát.

  A várakozásnál jóval rosszabbul szereplő Marco Rubio önkritikus volt. "Rosszul csináltam szombat este.... Nem történik meg újra" - mondta az utolsó vitára utalva. Az iowa-i választáson legnagyobb meglepetést okozó Rubio egyelőre csak az ötödik helyen áll New Hampshire-ben. Különösen fájdalmas neki, hogy a jóval konzervatívabbnak tartott Ted Cruz is megelőzte.

  Innen indultNézzük végig, kik vannak még versenyben, amikor a New Hampshire-i előválasztás elkezdődik.

  DemokratákA helyzet a demokratáknál volt tisztább, már Iowában is csak hárman kezdték meg a hosszú menetelést, az ott elért gyenge eredmény után pedig Martin O'Malley marylandi kormányzó visszalépett, így ketten maradtak (a közvéleménykutatási adatokat a RealClearPolitics.com-ról vettük - innen és innen)

  Fotó: Europress - Getty Images / Justin Sullivan

  Fotó: Europress - Getty Images / Justin Sullivan

  1. Hillary Clinton, az egész előválasztás legnagyobb demokrata esélyese. Egykori first lady, new yorki szenátor, Obama első külügyminisztere. Ő vágott neki a legtöbb pénzzel, legtöbb támogatóval és legtöbb delegálttal az előválasztásnak. Még el sem kezdődött az előválasztás, már 388 szuperdelegált biztosította támogatásáról, míg Bernie Sanderst csak 15 (A szuperdelegáltak a demokrata párt szövetségi illetve állami választott tisztségviselői, a júliusi konvención szabadon dönthetnek, kit támogatnak. 713 ilyen szuperdelegált van, 4051 delegáltnak majd az előválasztási eredmény alapján kell szavaznia). Az iowai caucust Clinton megnyerte, de nem olyan simán, mint amit az előzetes felmérések alapján várni lehetett. New Hampshire ráadásul nem neki kedvez, az északkeleti állam demokrata szavazói jórészt liberálisok és köztük hónapok óta nagyobb Bernie Sanders támogatottsága. Az utolsó hat közvéleménykutatás átlaga alapján 41,2 százalékra számíthat.

  Fotó: Europress - Getty Images / Andrew Burton

  Fotó: Europress - Getty Images / Andrew Burton

  2. Bernie Sanders, a vermonti szenátor sokáig teljesen esélytelennek tűnt. Demokratikus szocialistának vallja magát, ami az Egyesült Államokban eddig gyakorlatilag szitokszónak számított. Jól tartotta azonban magát és megszerezte a fiatalok tömegeinek támogatását. Adományainak nagy része néhány dolláros adomány - az utolsó hónapban így is többet gyűjtött, mint Clinton. Az elmaradása azonban még így is jelentős. Bár New Hampshire-ben biztos esélyes, a CNN kutatása egyenesen kiütéses, 26 százalékpontos (61-35) győzelmét mutatta, ez messze a legnagyobb különbség - valójában még mindig nagyon kevés az esélye. Igazából akkor van esélye, ha New Hampshire-ben valóban megrendítő vereséget mér Clintonra. Ha döntetlen közelében lenne az eredmény, akkor valószínűleg a március eleji szuperkedden eldőlhet a demokrata előválasztás.  Az utolsó közvéleménykutatások átlaga alapján 54,5 százalékra számíthat.

  Fotó: Europress - Getty Images / Joe Raedle

  Fotó: Europress - Getty Images / Joe Raedle

  Republikánusok

  1. Donald Trump, a milliárdos ingatlanvállalkozó meglepetésre vereséget szenvedett Iowában. Nehezen is tűrte a kudarcot, az ottani győztes Ted Cruzt csalással vádolta. Valójában azonban Trump nem sokkal maradt el a várakozástól - a 28,6 százalékos várakozáshoz képest elért 24,3 százalékkal az elmaradás alig lépi túl a statisztikai hibahatárt (sőt, a legutolsóként publikált kutatás az első három helyezett eredményét a statisztikai hibahatáron belül eltalálta). Ez azért fontos Trumpnak, mert New Hampshire-ben simán vezet. ha itt sem tudna nyerni, az egészen biztosan megrendítené a kampányát. Az utolsó hat kutatás átlaga alapján 31,2 százalékra számíthat.

  Fotó: Europress - Getty Images / Chip Somodevilla

  Fotó: Europress - Getty Images / Chip Somodevilla

  2. Marco Rubio, az iowai meglepetésember. A floridai szenátor ugyan csak a harmadik helyen végzett, de jóval jobb eredménnyel, mint amit a kutatások többsége jósolt számára. Az utolsó két hétben megkétszerezte támogatói számát, a legutolsó előrejelzés már szorosan Trump és Cruz mögé mérte és végül majdnem utol is érte Trumpot. A siker növelte támogatottságát - más csak azért is mert nem csak Trumpnál, hanem az ultrakonzervatív Cruznál is mérsékeltebbnek számít. Az utolsó vitán azonban - ahogy korábban többször - nagyon rosszul szerepelt - így bár az átlagok alapján 14,0 százalékkal a második helyre számíthat, nem lenne meglepő, ha visszacsúszna a harmadik helyre. Ha ennél is hátrébb végezne, az nagyon nehéz helyzetbe hozná.

  Fotó: Europress - Getty Images / Andrew Burton

  Fotó: Europress - Getty Images / Andrew Burton

  3. John Kasich ohio-i kormányzó ugyanis nagyon feljött az utolsó napokban. Az utolsó három kutatás már a második helyre mérte (az egyik holtversenyben Rubioval). Kasich a legmérsékeltebb jelölt a még eséllyel rendelkezők között. A New York Times az előválasztási rajt előtti utolsó napokban a republikánus jelöltek közül őt biztosította támogatásáról (a demokratáknál Hillary Clintont), de ez a republikánusoknák legalább akkora hátrány, mint előny. Akkor jön ki igazán jól ebből a fordulóból, ha sikerül megszereznie a második helyet, a pártelit kedvencének tekinthető Jeb Bush rosszul szerepel, Chris Christie és Carly Fiorina pedig visszalép. Ebben az esetben könynen maga mögé állíthatja a mérsékelt szavazókat. Erre nagy szüksége is lenne, a New Hampshire után következő Dél-Karolinában ugyanis egyelőre nagyon rosszul áll, alig mérhető a támogatottsága. Most az utolsó kutatások átlaga alapján 13,5 százalékon áll, de egyre javuló eredménnyel.

  Fotó: Europress - Getty Images / Matthew Cavanagh

  Fotó: Europress - Getty Images / Matthew Cavanagh

  4. Az iowai győztes Ted Cruz New Hampshire-ben nem áll jól. Ez nem meglepő, a Tea Party prominens texasi szenátorát a konzervatív, evangéliumi keresztény szavazók támogatják a legnagyobb mértékben, belőlük azonban New Hampshire-ben elég kevés van. Iowában nagyon jól kampányolt, bár a politikai közeg is neki kedvezett, nagyon sokat számított, hogy keresztül-kasul bejárta az államot, mind a 99 megyében kampányolt. Ez pedig abban az államban, ahol a választók 40 százaléka azt mondta, hogy olyan jelöltre szavazott végül, akivel találkozott is a kampányban, nagyon sokat számított.  Az utolsó kutatások átlaga alapján 11,8 százalékra számíthat, de Jeb Bush nagyon közel van hozzá.

  Fotó: Europress - Getty Images / Chip Somodevilla

  Fotó: Europress - Getty Images / Chip Somodevilla

  5. Jeb Bush, az egykori floridai kormányzó, George H.W. Bush elnök fia, George W. Bush elnök öccse viszont már akkor otthagyta Iowát, amikor a többiek még kampányoltak. Minden energiáját New Hampshire-re fordította, nem véletlenül, itt ugyanis jóval nagyobb az esélye, mint Iowában. Kicsit talán feljebb is tornászta a számait, de ez nem egyértelmű. Az átlaga 11,5 százalék, de nagyon eltérő számokkal. Van ahol 16 százalékkal a második, de olyanok is, ahol az ötödik helyért küzd 7-9 százalékkal. Kasich-kel szemben Dél- Karolinában is az élmezőnyben van.

  6. Chris Christie New Jersey-i kormányzónak is New Hampshire az utolsó esélye. Az utolsóként nyilvánosságra hozott követéses kutatásban 8 százalékos eredménnyel éppen lemarad Jeb Bush-tól. Abban bízhat, hogy ez jön be. Az átlaga 5,8 százalék, de igazából csak a mérsékelt jelölteknek árt, ha versenyben marad. Túl liberális ugyanis ahhoz, hogy republikánus jelölt legyen.

  7. Carly Fiorina, a Hewlett Packard egykori vezérigazgatójaként az első női felsővezető volt. A 2008-as kampányban próbált betörni az élvonalba, de ez idén sem sikerült neki. Legemlékezetesebb szereplését az első vitán nyújtotta, ahol még csak főműsoridőn kívül szerepelhetett, nem fért ugyanis be az első tízbe. Az a vita olyan jól sikerült, hogy 1-2 százalékos támogatottságát 10 százalék fölé vitte. Ezt azonban nem sikerült megtartania. Az átlaga 4,8 százalék és a konzervatív Dél-Karolinában alig mérhető a támogatottsága. Meglepő lenne, ha ma éjjel nem érne véget számára az előválasztási kampány.

  8. Ben Carson, a visszavonult idegsebész sokáig Donald Trump mögött a második helyen állt. Később visszaesett, de Iowában nem szerepelt rosszul, bár még arról is elterjedtek hírek, hogy visszalép (ezt Ted Cruz stábja erősen hangoztatta is). A mérsékelt New Hampshire-ben az európai értékrenddel vállalhatatlan kijelentésekkel kampányoló Carson esélytelen (az ObamaCare-ről azt mondta, hogy a rabszolgaság óta a legrosszabb dolog, szerinte a holokauszt nem történt volna meg, ha minden zsidónak van fegyvere és az amerikai alkotmánnyal ellentétes, hogy egy muszlim legyen az elnök - igaz, ezt később finomította). Mivel azonban New Hampshire-ben szinte a nullán áll, nehezen szerepelhet a várakozásokon alul. Igazából ha itt elindult, akkor már Dél-Karolinát meg kell várnia. Egy és négy százalék közé mérik, az átlaga 2,8 százalék.

  Top 16