• Élet

Névtelenül üzenhetnének korábbi partnereiknek a nemi betegek

Lehessen névtelenül üzenni volt partnerünknek azután, ha kiderül, hogy nemi betegséget kaptunk el – ezt szeretné elérni az egyik internetes oldal. Egészen pontosan azt, hogy anonim módon, egy biztonságos rendszeren keresztül a szexuális úton terjedő betegséggel diagnosztizált betegek üzenhessenek, akik ezután egy szűrővizsgálatra mehetnek. Ez már csak azért is fontos a szakemberek szerint, mert így azonnal kezelhető az, aki valamilyen betegséget elkapott, ráadásul így – ahogy fogalmaznak - a terjesztési lánc is megállítható.

Az internetes ismerkedéssel, illetve az egyes társkereső mobilapplikációkkal a külföldi szakemberek szerint nőtt a nemi betegek száma. A BBC internetes kiadásában például az ezzel együtt járó biztonságos szex háttérbe szorulásáról ír.

illusztráció

illusztráció

Közben a magyar oldal (amely egyenesen ezt az elnevezést kapta: biztonsagosszex.hu) azt írja, a prevenció mellett a már említett online partnerértesítési rendszer bevezetését szorgalmazzák, amely a szexuális úton terjedő betegséggel fertőzött páciensek részére készülne. Tamási Béla klinikai szakorvos szerint ez azért is fontos, mert Magyarországon évről évre nő a HIV fertőzöttek száma.

Tamási Béla fotó: semmelweis.hu

Tamási Béla fotó: semmelweis.hu

Azt is mondja, bizonyos betegségek meddőséghez is vezethetnek, illetve komoly szövődményekkel járhatnak. A szakemberek minden aktív szexuális életet élőnek javasolják évente legalább kétszer a szűrés elvégzését.

Az oldalt a Bőronkológiai Klinika működteti, és a céljuk a fiatalok, a rizikócsoportba tartozók és a szexuális betegséggel élők tájékoztatása.

Top 0