• Tech
Faktor

Ijesztő tanácsot adott a virtuális asszisztens, Alexa ölésre buzdított

A hangvezérelt asszisztens még messze nem tökéletes.

Az Amazon hangvezérelt asszisztense, Alexa viselkedése hagy némi kívánnivalót maga után: korábban éjszaka sátáni kacajokat hallatott, most pedig azt javasolta valakinek, hogy ölje meg a nevelőszüleit. A hibák hátterében egyszerűen a fejlesztés állhat, de akkor is elég ijesztő.

A fejlesztők hibázhattak.

A fejlesztők hibázhattak.

A történet a napokban jelent meg, az egyik felhasználó azt állította, hogy az eszköz azt javasolta neki: ölje meg a nevelőszüleit. Az asszisztens éppen beszélgető módban volt, ami annyit tesz, hogy kötetlenül cseveg bárkivel, ha az annyit mond neki: „Alexa, let’s chat”, vagyis „Alexa, beszélgessünk”. A felhasználó ilyen beszélgetés közben kapta a nem mindennapi tanácsot.

A jelenség mögött nagyon egyszerű fejlesztési hibák állnak – Alexa ugyanis nem egy Amazon-csapat segítségével fejlődik, hanem egyetemek kutatócsoportjai írják rá a programot, akik versenyeznek egy 500 ezer dolláros díjért.

A cél az, hogy minél jobb algoritmust írjanak a mesterséges intelligenciának, amely képes akár húsz percig is elbeszélgetni az emberekkel. A nyertes csapat megnyerheti a félmilliós díjat, és további egymillió dollárt is, ha az általuk írt algoritmus segítségével Alexa úgy beszélget bárkivel húsz percig, hogy az értékelése ötből négy csillag felett marad.

A programozócsapatok algoritmusait élőben próbálják ki az Alexák tulajdonosain, ezért lehet, hogy ilyen hibák csúsznak a gépezetbe. Az Amazon így biztosítja azt, hogy az értékelések tényleg pártatlanok – hiszen senki nem tudja, hogy éppen melyik algoritmussal dolgozik a saját asszisztense.

Kommentek:

Top 0