• Élet

Okostelefont vesznek a legtöbben az internetről

A megkérdezett internetezők háromnegyede szerint a weben egyszerűbb válogatni, és a többség legalább negyedévente rendel is valamit online. Abban, hogy pontosan mit, van valamennyi különbség a nők és a férfiak, illetve a fővárosiak és a vidékiek között. De a kisebb háztartási gépek, a könyvek és az okostelefonok összesítésben is a dobogón vannak.

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Az interneten vásárlók közel 70%-a úgy gondolja: egyszerűen időt spórol meg azzal, ha nem kell személyesen elmennie egy üzletbe, ezért vásárolnak inkább az internetről. A férfiak leginkább elektronikai eszközöket, kisebb háztartási gépeket, okostelefont, könyveket és számítógépet rendelnek. Némileg más sorrendben, de a nőknél is hasonló a kedvencek listája, viszont kibővül a gyerekjátékokkal is. A férfiak a klímaberendezésről és a sportszerekről, a nők pedig a mosógépről, a hűtőgépről, a TV-ről és a monitorról is úgy gondolják, hogy az internetes vásárlás előnyeitől függetlenül mégis szívesebben vennék meg őket személyesen. A többség azt mondja, fontos, hogy az üzletben megnézhetik, megtapogathatják az árukat, és akár az eladótól is kérhetnek segítséget. Saját bevallásuk szerint a nők nem szívesen rendelnek mosógépet az internetről, a felmérést készítő Extreme Digital saját eladási statisztikái szerint a mosógép-eladások száma emelkedett, az ingyenes házhozszállítás miatt.

A felmérés alapján a budapestiek és a vidékiek más-más módon szeretik átvenni, amit megrendeltek. Míg a fővárosban a vevők leggyakrabban az üzletbe mennek el érte - de sokan rendelnek a munkahelyükre is -, vidéken azt mondják a legtöbben, hogy mindig van otthon valaki, aki át tudja venni a csomagot, így inkább házhozszállítást kérnek. De ezzel együtt vidéken egyre népszerűbbek lesznek a nemrég bevezetett csomagátvevő automaták is.

Bár a netes vásárlók azt mondják, akkor vásárolnak, amikor csak kedvük tartja, nincs erre kijelölt kedvenc időszakuk, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy péntek-szombat-vasárnap, és főleg késő délután vagy este rendelnek leginkább az internetről. A rendeléseknek pedig egyre nagyobb része érkezik táblagépről vagy okostelefonról.

Top 0