• Külföld
Faktor

Netanjahu megvédte az izraeli hadsereget

Elutasította az izraeli kormányfő a hadsereget ért bírálatot kabinetjének vasárnapi ülésén, amiért a katonai ügyészség eljárást indított egy katona ellen, aki agyonlőtt Hebronban egy már ártalmatlanná tett merénylőt.

A kormányülésen Naftali Bennet oktatási miniszter tette szóvá az eljárást.

A hadsereg katonái, a gyerekeink a legmagasabb erkölcsi normákat követik, miközben bátran harcolnak nehéz körülmények között vérszomjas gyilkosokkal. A katonai vizsgálat ebben az esetben is bizonyosan figyelembe veszi ezeket és más körülményeket

- mondta Benjámin Netanjahu.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Csütörtökön egy izraeli katona közelharcba keveredett egy ellenőrző pontnál a késsel rátámadó palesztinokkal, akik közepesen súlyosan megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket. Az izraeli hatóságok később letartóztatták azt a katonát, aki a jelek szerint a már földön fekvő és ártalmatlanná tett egyik merénylőt agyonlőtte, miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hoztak egy ezt dokumentáló videofelvételt.

  A miniszterelnök leszögezte, hogy a vizsgálatot végig kell vinni. Netanjahu korábban azt is hangsúlyozta, hogy a kérdéses incidens nem tükrözi a hadsereg egészének viselkedését, és a védelmi erőket ennek alapján bírálni felháborító és elfogadhatatlan.

  A katonai ügyészség gyilkosság vádjával vizsgálatot indítottak a jaffói katonai törvényszéken a palesztin merénylőt lelövő katona ellen, ami széleskörű bírálatot váltott ki az izraeli jobboldalon.

  A hadsereg illetékesei elutasítják a vádlott azon védekezését, hogy azért lőtte le a sebesült palesztin merénylőt, mert arra gyanakodott, robbanóöv van rajta. Egyrészt a támadót korábban már megvizsgálták, és nem találtak nála pokolgépet, másrészt ha valóban fennállt a gyanú, akkor tűzszerésznek kellett volna  megvizsgálnia a férfit, mielőtt a mentőket közel engedik hozzá.

  A katonai ügyészség gyakorlata alapján az fogja eldönteni a bűnösséget, hogy a lövéseket leadó katona bizonyítani tudja-e, életveszélyben érezte magát. Ha ezt nem sikerül igazolnia, akkor várhatóan gyilkosság vádjával kell szembenéznie.

  Top 16