• Külföld
Faktor

Ma eldől, lesz-e 700 ezer forintos feltétel nélküli alapjövedelem

Népszavazás kezdődött Svájcban vasárnap, amelyen egyebek között arról határoznak, hogy minden egyes állampolgár kapjon-e havi 2,5 ezer svájci frank (mintegy hétszázezer forint) feltétel nélküli alapjövedelmet.

A kezdeményezés szerint a gyerekek is 625 svájci frankos ellátmányban (158,2 ezer forint) részesülnének havonta.

Annak ellenére, hogy az indítvány nagyon vonzónak tűnik, a svájciak többsége várhatóan elutasítja azt, a kormány pedig javasolta, hogy az emberek mondjanak nemet rá.

A kezdeményezést elutasítók szerint a feltétel nélküli alapjövedelem miatt emelni kellene az adókat, hogy az ehhez szükséges mintegy 200 milliárd frankot előteremtsék. Emellett veszélybe kerülne a társadalmi biztosítás jelenlegi rendszere, az alacsonyabb jövedelműek körében gyengülne a munkára késztető motiváció.

Egy közvélemény-kutatás szerint az emberek 26 százaléka szavazna igennel a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére, míg 71 százaléka ellene voksolna - írja az MTI.

A vasárnapi népszavazáson öt kérdésre várnak választ a lakosságtól. A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése mellett egyebek között a menekültügyi törvény módosításáról is szavaznak. Ez utóbbi kérdésben gyorsítanák a menekülti státus megadásának eljárását. Felmérés szerint a módosítást az emberek 60 százaléka támogatja.

Top 0