• Külföld
Faktor

Újabb európai ország ürül ki, itt a legrosszabb a helyzet

Az országból sokan elvándorolnak, a népesség pedig rohamosan öregszik.

Az ENSZ előrejelzése alapján Bulgária szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a XI. században az egész világon. A szervezet prognózisa szerint a népesség a jelenlegi 7 millióról az évszázad végére 4 millió alá eshet, ami drámai visszaesés, tekintve, hogy az 1980-as évek közepén még közel 9 millióan éltek az országban - számolt be a Portfolio.

A legnagyobb problémát jelenleg nem az elvándorlás, hanem a természetes népességfogyás jelenti: van olyan területe Bulgáriának, ahol tavaly 1,6 százalékos természetes fogyást regisztráltak. Csak összehasonlításképp: Magyarországon a legrosszabb helyzetben lévő megyében fele ekkora sem volt a természetes fogyás 2017-ben.

Illusztráció.

Illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ha ez nem lenne elég, a rohamosan öregedő népesség garantálja, hogy az ország egy demográfiai időzített bombán üljön. Ha a jelenlegi népesedési folyamatokban nem következik be radikális változás, akkor a közép-kelet-európai országok nagy részének jelentős népességcsökkenéssel kell számolnia az évszázad végéig. Ez egy olyan probléma, ami a térség összes országát érinti.

  A gyors népességfogyás két tényezőből tevődik össze. Egyrészt ott van az elvándorlás problémája, ami egyik kelet-közép-európai ország számára sem ismeretlen jelenség: elsősorban a fiatal, szakképzett munkavállalók hagyják el az országot a jobb élet reményében, amire minden esélyük megvan, tekintve, hogy Bulgária az EU legszegényebb tagállama a legalacsonyabb fizetésekkel. Beszédes statisztika, hogy tavaly például a kivándorlók 70 százaléka 39 év alatti volt. Nettó értelemben (vagyis a befelé irányuló migrációval korrigálva) 2010 és 2017 között 54 ezer ember hagyta el az országot, ami már nem is olyan óriási szám, legalábbis ahhoz képest, ami az 1990-es években lezajlott. Az akkori tömeges kivándorlás alapozta meg a mostani gyászos demográfiai helyzetet.

  A kivándorlásnál jelenleg sokkal nagyobb problémát jelent a természetes népességfogyás gyors üteme. Az ezredforduló óta 720 ezerrel több ember halt meg, mint amennyi született, vagyis éves átlagban a természetes fogyás mértéke 40 ezer fő volt.

  Ez még abszolút értékben is magasabb a magyar népességfogyásnál, holott a bolgárok közel 3 millióval kevesebben vannak, mint mi. A természetes népességváltozás tavaly Bulgária összes régiójában negatív volt, az ország egyes területei viszont egészen elképesztő tempóban halnak ki. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a bolgár folyamatokat kontextusba helyezni, jöjjön először egy magyar ábra a KSH 2017-es Népmozgalom kiadványából, ami az ezer lakosra jutó természetes fogyást mutatja megyénként.

  Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy a bolgár társadalom rohamtempóban öregszik, ennek megfelelően pedig folyamatosan emelkedik a függőségi ráta, vagyis a 65 évnél idősebbek, illetve a 15 és 64 év közöttiek aránya, kész is a recept egy demográfiai katasztrófához. Nem véletlenül fogalmazott úgy nemrég a bolgár munkaügyi miniszterhelyettes, hogy ez az egész demográfiai folyamat egy időzített bomba, ami fel fog robbanni, ha sürgősen nem tesznek ellene valamit.

  Kommentek:

  Top 16