• Külföld
Faktor

Váratlan jelenet a Nemzetközi Űrállomáson: a meghibásodott vécé okozott káoszt

Szivárgott belőle a víz.

Egy elromlott vécé miatt áll a bál a Nemzetközi Űrállomáson - legalább is az oroszok ezt állítják. Állítólag az állomás amerikai részében jelentkezett a probléma, az űrhajósoknak pedig mikrogravitációs környezetben törölközőkkel kellett elkapkodniuk a világűrben igencsak fontos nyersanyagnak számító vizet.

Az Orosz Űrügynökséghez közel álló forrás állítólag a Sputnik Newsnak azt mondta, hogy az űrállomás amerikai szektorában található egyik vécé meghibásodott, szivárogni kezdett, és majdnem 10 liternyi folyadékot (nagyrészt vizet) engedett ki, amit az űrhajósoknak törölközőkkel kellett összefogdosni a mikrogravitációs környezetben.

A baj ezzel nem az, hogy úgy kellett kergetni a vízbuborékokat, sokkal inkább az, hogy a víz kifejezetten értékes erőforrás a világűrben, így az űrállomáson is: a fenntarthatóság és hatékonyság érdekében a vizeletet, az izzadtságot és a mosakodáshoz használt vizet is újrahasznosítják.

A véletlen pazarlás tehát az oroszok szerint az amerikaiak hibája, a NASA viszont apró szivárgásnak nevezi a problémát. Az űrügynökség szerint a Vizeletátviteli Rendszer (Urine Transfer System , UTS) felszerelése közben történt a hiba.

Kommentek:

Top 0