• Autó
Autószektor

Nemzetközi robotépítési és programozási verseny: először Európában, először Győrben

2019 novemberében Győrben rendezik meg a XVI. World Robot Olympiad (WRO) versenyt, amelynek keretében több mint hatvan országból 3500 résztvevő érkezik a városba. A nemzetközi robotépítési és programozási verseny először vendégeskedik Európában - jelentették be a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon.

A World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotprogramozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására – hangzott el a sajtótájékoztatón. A csapatok 2-3 tag és egy csapatvezető közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyen a csapatok a robotjukat LEGO MINDSTORMS® elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett. Az ARC kategóriában a National Instrument myRIO vezérlőegysége és a MATRIX, TETRIX építőelemek használhatók. 8-25 év közötti fiatalok vehetnek részt a versenyen. Egy csapat csak egy versenykategóriában - Regular, Open, ARC vagy Football - vehet részt.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A regular kategóriában a feladatokat játékpályán lego robottal oldják meg a résztvevők, a versenynapon határozzák meg az úgynevezett meglepetés szabályt.  Open kategóriában egy aktuális témára – például űrben levő robotok – robotkonstrukció építése a feladat. Football, azaz labdarúgás kategóriában 2-2 lego robottal fociznak a csapatok, a játék több lőtt gólra megy, mint az igazi fociban. Az ARC kategóriában 19-25 év közötti középiskolások és egyetemisták indulhatnak.

A világverseny rendezési jogát a kanadai Montreallal szemben nyerte el Magyarország, az Edutus Főiskola, - újabban egyetem, - így Európában elsőként hazánkban rendezik meg az eseményt, ami a magyar oktatástörténet legnagyobb, legrangosabb világversenye – fogalmazott a sajtótájékoztatón Szögi Zoltán, az Edutus Nonprofit Zrt. vezérigazgató. A jövő évi világversenyre hatvan országból közel 3500 résztvevőre számítanak a szervezők. A versenynek az Olimpiai Sportpark ad majd otthont.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A WRO hozzásegít ahhoz, hogy a magyar fiatalok számára vonzóbbak legyen a természettudományi tárgyak és az informatika, és arra ösztönözzék őket, hogy a jövőben mérnöki, informatikai pályát válasszanak. Hazánkban 2014 óta rendezik meg a verseny nemzeti döntőjét. Az akkor 11 csapattal elindított versenyen az idén már 135 csapat nevezett, akik közül 8-an kvalifikálták magukat az idei, thaiföldi világdöntőre.

A sajtótájékoztatón a város nevében dr. Csörgits Lajos aljegyző örömének adott hangot, hogy jövőre Győr adhat otthont a versenynek.

Megint megtelik a város, ezrek veszik igénybe a város infrastruktúráját, s bízunk abban, hogy a versenyzők közül sokan visszatérnek majd magánemberként is

– fogalmazott az aljegyző.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Széchenyi-egyetem nevében dr. Lukács Eszter rektorhelyettes üdvözölte, hogy Győr ismét egy rangos rendezvénynek ad otthont.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0