• Külföld
Faktor

Különleges kísérlet az űrben: emberi spermát küldtek fel

A tudósok arra akarnak fényt deríteni, hogy mi történik a hímivarsejtekkel a hosszabb űrbéli tartózkodás során.

A SpaceX legutóbbi teherűrhajójával különleges tudományos kísérlethez érkezett anyag a Nemzetközi Űrállomásra. Nem akármi, hanem emberi sperma.

A NASA és a kansasi egyetem közös, Micro-11 kódnevű kísérletének keretein belül férfiaktól és bikáktól származó lefagyasztott spermiummintákat vitt a Dragon teherűrhajó április 3-án az űrbe - közölte korábban a NASA. Az űrállomáson tartózkodó űrhajósok a mintákat kiolvasztva azt vizsgálják majd, hogy miképp hat a mikrogravitációs környezet az emberi és állati hímivarsejtek mozgására és megtermékenyítő képességére.

Eddig csak tengeri sünök és bikák spermiumain kísérleteztek az űrállomáson, most először kezdődött olyan kísérletsorozat, amiben emberi hímivarsejtek képezik a vizsgálat tárgyát a Föld körül keringő nemzetközi kutatólaborban. A NASA szerint az eddigi kutatási adatok azt mutatják, hogy a spermiumok gyorsabban aktiválódnak a súlytalanságban, de a megtermékenyítés sokkal lassabban történik és sokszor meg is hiúsul. A mostani kutatások leginkább arra keresik a választ, hogy mennyire áll fenn ez a probléma az emberi hímivarsejtek esetében.

A bikáktól származó spermiumok vizsgálata egyébként azért fontos ebben a kísérletsorozatban, mert a szarvasmarhák spermája konzisztensebb (aktivitásban és megjelenésben), mint a férfiaké, így jobban látható, hogy bizonyos megfigyelt viselkedési minták a súlytalanságnak köszönhetőek-e vagy sem.

A mostani kísérletek azért fontosak, hogy kiderüljön, képes lehet-e az ember hosszú bolygóközi, csillagközi űrutazásokon szaporodni - számolt be a Live Science.

Kommentek:

Top 0