• Belföld

Sok pénzért, nulla látogatottság - nem is tudnak a Nemzeti Köznevelési Portálról

A kormány tavaly közel 1,4 milliárd forintot költött a novemberben indult Nemzeti Köznevelési Portálra (NKP), amelyet a pedagógusoknak, diákoknak és szülőknek szántak segítségül. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) szerint mégis csak napi 800-1500 látogatója van az oldalnak.

A Magyar Nemzet kérdezte meg az OFI-t az oldal látogatottságáról. Az intézet munkatársai a lapnak azt mondták, hogy a portál fenntartási költsége 1,5 millió forint havonta.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az oldalt bemutató konferencián Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője még azt mondta: „az okosportál a köznevelést érő kihívásra remek válasz”, „hasznos a tanulók, tanárok és szülők számára”. Az oldal elkészítésén egyébként másfél éven keresztül 50 szakértő dolgozott.

Ennek ellenére Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az NKP ismeretsége közelít a nullához, és kollégái sem használják az oldalt.

Sokan nem is találkoznak ezzel a felülettel.

Sokan nem is találkoznak ezzel a felülettel.

Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára pedig kizártnak tartja, hogy a gyerekek tömegesen keresnék fel az NKP-t. Hozzátette, hogy a portál ráadásul lassú is, nehéz rajta keresni, és sokszor „semmi interaktív nincs” a digitális tananyagokban. Elmondta, hogy a meglévő digitális tananyagok színvonala nagyon változó, és attól, hogy az interneten vannak még nem digitálisak igazán, mert sokszor csak sima szöveges feladatok.

Például ezeket a feladatokat sem próbálta ki senki, vagy ha igen, visszajelzést már nem írt.

Például ezeket a feladatokat sem próbálta ki senki, vagy ha igen, visszajelzést már nem írt.

Az "Innovációk, jó gyakorlatok is" fülnél pedig kipróbálható feladatok találhatók, ahol a tanárok visszajelezhetnek, ha elvégezték azokat. A kipróbálók száma azonban szinte az összes gyakorlatnál nullát mutat.

A 2015/2016-os tanévben több mint 120 ezer pedagógus tanított, általános iskolába 745 ezer diák járt, középiskolába pedig nappali rendszerű képzésen 451 ezer tanuló vett részt. Így a szülőket nem számolva is 1 316 000 embernek szól az NKP. A napi 1500 látogató azonban ennek csak 0,11 százaléka.

Kommentek:

Top 0