• Belföld
Faktor

Nemsokára kiderül, mennyi élelmiszert pazarlunk

A közeljövőben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Agrárgazdasági Kutatóintézet részletes kutatást végez arról, hogy a magyarok mennyi fogyasztható élelmiszert dobnak ki a kukába. Az eredmények kielemzése után javaslatokkal segítik a pazarlás visszaszorítását.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Nemrég egy nemzetközi felmérés vizsgálta, hogy az Európai Unió tagállamai mennyi élelmiszert pazarolnak el. Ezek alapján Magyarországon több, mint 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba még felhasználható, fogyasztható állapotban.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, tavaly ősszel létrejött egy munkacsoport az Agrárgazdasági Kutatóintézetben azzal a céllal, hogy egyrészt felmérje az itthoni helyzetet, másrészt kidolgozza azokat a javaslatokat, amelyek alapján hatékonyan lehet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást.

    Az elnök szerint a pocsékolás egyik forrása, hogy a vásárlók sokszor nem tudják, mi a különbség a terméken feltüntetett minőségmegőrzési, illetve a fogyaszthatósági dátumot között. Míg az utóbbi azt az időpontot jelöli, amely után a termék fogyasztása akár egészségi kockázattal is járhat, az előbbi pedig csak arra vonatkozik, ami után a gyártó már nem vállalja az eredeti minőséget.

    Top 16