• Külföld
Faktor

Nemi erőszak, verés, halál - több ezer gyerekre vár ez a sors

A migránsgyerekek, akárcsak a felnőttek, a háború és szegénység elől menekülnek Európába - rájuk mégis sokkal nagyobb veszély vár. Míg mindannyiuk előtt ott a tengeri átkelés veszélye, amikor rendszeresen süllyednek el a csempészhajók, a gyerekekre gyakran emberkereskedők vetik ki a hálójukat Európában.

Fotó: Europress / Robert Atanasovski - AFP

Fotó: Europress / Robert Atanasovski - AFP

Nemi erőszak, verés vagy éppen kényszermunka várhat azokra a migránsgyerekekre, akik egyedül érkeznek Európába, vagy út közben elszakadnak a felnőtt kísérőjüktől, és emberkereskedők fogságába kerülnek – derül ki az UNICEF „Az úton minden lépés veszélyes” című jelentéséből.

A Business Insider információi szerint a kiskorúak száma egyre nő az Európába érkező migránsok körében – ez elsősorban a Líbiából Olaszországba tartó migrációs útvonalon tapasztalható.

Június 4-ig a Földközi-tengeren közel 206 ezer migráns érkezett Európába. Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint minden harmadik migráns kiskorú volt.

„Az úton minden lépés teli van veszéllyel, annál is inkább, mert a gyerekek közül minden negyedik szülő vagy kísérő nélkül utazik” – írja az UNICEF.

A Líbia-Olaszország vonalon ez az arány jóval magasabb:

tízből kilenc gyerek felnőtt kísérő nélkül jön.

Az UNICEF adatai szerint jelenleg 235 ezer migráns van Líbiában, a Szahara déli részén található Száhel-övben pedig 956 ezer – és a többségük Európába szeretne utazni.

Fotó: Europress / Robert Atanasovski - AFP

Fotó: Europress / Robert Atanasovski - AFP

Az UNICEF-nek erős bizonyítékai vannak arra, hogy az emberkereskedő bűnhálózatok a legsebezhetőbbeket, elsősorban a nőket és a gyerekeket szemelik ki.

„Az olasz szociális munkások szerint a fiúk és a lányok többségét is szexuálisan bántalmazták Líbiában, és prostitúcióra kényszerítették őket. Több lány is terhesen érkezett Olaszországba, miután Líbiában megerőszakolták őket.”

A menekültügyi ügynökség szerint a török-görög útvonalon jelentősen lelassult a migránsok érkezése, de a Görögországban vagy annak közelében rekedt migránsok kezelése még mindig egy hatalmas, megoldatlan kihívást jelent. Az UNICEF szerint a gyerekek menedékkérelmi ügyét prioritásként kellene kezelni.

„Túl gyakran tartanak gyerekeket rácsok mögött – büntetés-végrehajtási intézetekben vagy őrizetben – azért, mert a gyermekvédelmi központokban nincs elég hely, és az alternatív megoldási lehetőségek is szűkösek” – írják.

Fotó: Europress / Panayotis Tzamaros - AFP

Fotó: Europress / Panayotis Tzamaros - AFP

Az ENSZ emberi jogi vezetője, Zeid Ra’ad Al Husszein szerint „aggasztóan nőtt” Görögországban és Olaszországban letartóztatott migránsok száma, és sürgette a hatóságokat, hogy találjanak alternatívát a gyerekek elzárására, míg feldolgozzák menedékkérelmüket.

Néhány országban ugyanis akár két évet is igénybe vehet, míg egy gyerek menedékkérelmét elbírálják. Az UNICEF szerint ugyanilyen lassan zajlanak a családegyesítési procedúrák is.

Európában a migránsokat gyakran sportcsarnokokban, korábbi katonai barakkokban vagy más átmeneti menedékhelyen szállásolják el, ahol sokszor  nem biztosítanak iskoláztatást vagy pszichológiai kezelést sem.

Sokan szembesültek már xenofób támadásokkal, gyűlöletbeszéddel és megbélyegzéssel. Németországban az év első felében 45 alkalommal gyújtogattak migránstáborokban.

Kommentek:

Top 0