• Külföld
Faktor

"Miért nem tartotta zárva a lábait?" - kérdezte a bíró a megerőszakolt nőt

Elveszítheti az állását Robin Camp - a kanadai bíró ugyanis 2014-ben egy nemi erőszakos eset kapcsán nem megfelelő kérdéseket tett fel az áldozatnak, majd őt hibáztatta azért, amiért megerőszakolták. A férfi meghallgatása a héten kezdődött el.

Illusztráció

Illusztráció

A 19 éves lány azt mondta, hogy egy házibulin erőszakolta meg egy fiatal férfi a fürdőszobában, mikor a lány kezet akart mosni. A férfi a mosdókagylóhoz szorította, és magáévá tette a nőt - írja a CNN.

A tárgyaláson Camp többször is kritizálta a lány védekezésre tett kísérleteit. Megkérdezte, hogy miért nem fordította el a csípőjét, vagy miért nem ült bele a mosdókagylóba, "elzárva ezzel a behatolási útvonalat".

Miért nem tartotta összezárva a térdeit?

- kérdezte.

A férfi a szexszel kapcsolatban általánosságban azt mondta, hogy "a fiatal nők kívánják a szexet, főleg, ha ittak". Később pedig azt mondta, hogy

"a szex néha fájdalommal jár... ebben nincs rossz dolog."

Végül a 64 éves bíró különös figyelmeztetést adott a vádlottnak.

"Azt szeretném, ha elmondanád a barátaidnak, hogy sokkal udvariasabbnak kell lenniük a nőkkel. Legyenek sokkal türelmesebbek. És nagyon óvatosak! Ha meg akarják védeni magukat, akkor nagyon óvatosnak kell lenniük."

Kanadában már több bíró esetében is azt tapasztalták, hogy nagyon sztereotipikusan tekintenek a nemi erőszak áldozataira, mintha a nők lennének minden esetben a felelősek az erőszakért. Ezért is indítottak vizsgálatot Camp ellen - a meghallgatások most kezdődnek, és a bíró akár az állását is elvesztheti.

Mint kiderült, Camp sosem foglalkozott nemi erőszakos esetekkel, a bankrablások és a szerződéshamisításos ügyek tartoztak a hatáskörébe. A dél-afrikai születésű férfi azzal védekezett, hogy a kanadai jogot csak felszínesen ismeri, és szeretné, ha ezt figyelembe vennék a vizsgálat során. A fiatal nőtől bocsánatot kért, mint mondta, "sértő és durva" megjegyzéseket tett.

Korábban egy hasonló esetről írtunk - a spanyol bírónő tett fel hasonlóan sértő kérdéseket egy megerőszakolt nőnek.

Kommentek:

Top 0