• Élet
Faktor

Egyre nehezebben győzik le a nemi betegségeket

Egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben az olyan világszerte elterjedt, baktérium okozta nemi betegségek, mint a szifilisz, a klamídia és a kankó (gonorrhea). Ennek fő oka, hogy a gyógyszereket olykor túl gyakran alkalmazzák vagy hibásan adagolják - figyelmeztetett Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Fotó: Europress / Yasuyoshi Chiba - AFP

Fotó: Europress / Yasuyoshi Chiba - AFP

"Ezeknek a szexuális úton terjedő betegségeknek az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképessége az utóbbi években gyorsan növekedett, ezzel együtt zsugorodott kezelésük lehetőségeinek köre" - fejtette ki a szervezet.

A legerősebbek a kankó kórokozói, amelyek évente 78 millió embert fertőznek meg világszerte. Olyan gonorrheatörzseket fedeztek fel, amelyek már semmilyen rendelkezésre álló antibiotikumra nem reagáltak.

Kevésbé drámai a helyzet a klamídia és a szifilisz ellenállóképességének alakulása terén. Ezeknél a betegségeknél évente 131 millió, illetve 5,6 millió új fertőzöttet regisztrálnak.

Ha a betegségeket nem kezelik, súlyos komplikációkat, például krónikus kismedencei gyulladásokat, méhen kívüli terhességet okozhatnak és vetélést, halva születést idézhetnek elő, vagy terméketlenséghez is vezethetnek. Mindemellett jelentősen növelik a HIV-fertőzés esélyét.

A rezisztencia növekedésének megfékezésére a WHO új irányvonalai szerint az orvosoknak az adott betegség kezelésére legmegfelelőbb antibiotikumot kell felírniuk a megfelelő dózisban. A WHO javaslata szerint a nemzeti egészségügyi szervezeteknek monitorozniuk kell a betegségek ellenállóképességét.

Az egészségügyi szervezet kiemelte: a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés leghatásosabb eszköze az óvszer.

Kommentek:

Top 0