• Külföld

Németországi terrorpánik: "alapos és keserű ok volt"

Elmaradt kedd este a Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés. A hannoveri meccset azért fújták le, mert a rendőrség úgy értesült, hogy terroristák bombát akarnak robbantani a stadionban. A meccsre Angela Merkel kancellár és sok más német politikus is el akart menni, hogy megmutassák, nem engednek a terrorfenyegetésnek.

A barátságos találkozó eredetileg kedden este háromnegyed kilenckor kezdődött volna. Egész nap úgy volt, hogy az elmúlt napok eseményeinek ellenére megtartják. Kora este a német és a holland válogatott játékosai el is indultak a csapatbusszal a hannoveri stadionba.

Út közben, váratlanul érte őket a hír, hogy mégsem lesz meccs. A két busz ezután rögtön visszafordult, nem mentek el a stadionig. A játékosokat biztonságos helyre vitték. A hollandok és a müncheniek repülővel, a többiek pedig autókkal utaztak el Hannoverből.

Angela Merkel kancellár és a politikusok is úton voltak a városba, amikor értesültek a döntésről. Az ő repülőgépük leszállt Hannoverben, de aztán rögtön vissza is fordultak Berlinbe.

A városban gépfegyveres rendőrök járőröznek

Foto: Europress - Julian Stratenschulte - DPA/ AFP

A városban gépfegyveres rendőrök járőröznek Foto: Europress - Julian Stratenschulte - DPA/ AFP

A stadiont este háromnegyed hétkor nyitották ki. Az emberek akkor kezdték elfoglalni a helyüket, de akkor még többnyire csak újságírók, fotósok és tévések mentek be. Fél órával később, a rendőrség hangosbeszélőkön keresztül felszólította az embereket, hogy senki se essen pánikba, de mindenki a lehető leggyorsabban menjen ki a stadionból.

A szurkolók az épület előtt is gyülekeztek abban az időben, mert meg akartak emlékezni a párizsi terrortámadás áldozatairól. Nagyjából ezren lehettek már, amikor a rendőrök nekik is szóltak, hogy gyorsan menjenek el a stadion környékéről és kerüljék el a zsúfolt helyeket is.

A rendőrség leállította a környéken a villamosokat is és mindenkinek azt mondták, hogy maradjanak otthon. A város utcáin géppisztolyos rendőrök járőröznek és ez így marad szerdán is.

A Faktor korábban megírta, hogy azért volt szükség ezekre a biztonsági intézkedésekre, mert a rendőrség komoly forrásból úgy értesült, hogy robbantani akarnak a terroristák a meccsen. A városban több gyanús csomagot is találtak kedden. Erről a hannoveri rendőrség főkapitánya, Volker Kluwe beszélt az egyik közszolgálati tévének.

Bombagyanús csomagokKora este, 18 órakor a stadionnál találtak a rendőrök egy gyanús csomagot. Ráadásul a környéken láttak egy olyan embert is, aki rajta van azon a 420 nevet tartalmazó listán, amelyiken a terroristagyanús embereket tartják nyilván.

Este kilenckor a városi pályaudvaron egy intercity vonatról leszállt egy utas, aki fent hagyta a csomagját a fülkében. Amikor a többi utas szólt neki, hogy ott maradt a csomagja, a férfi elrohant. Azonnal szóltak a rendőröknek, akik átvilágították a csomagot.

Azt látták, hogy kábelek, platina és egy mobiltelefon van benne. De kívülről nem lehetett megmondani, hogy van-e benne robbanóanyag. Ezért a tűzszerészek nem kockáztattak és a helyszínen felrobbantották a csomagot. Utólag kiderült, hogy nem bomba volt.

Alapos és keserű indokAz eseményekről késő este számoltak be a hatóságok. Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere, Boris Pistorius, a szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere és a Német Labdarúgó Szövetség elnöke, Reinhard Rauball közösen tartottak sajtótájékoztatót - írta az MTI. Elmondták, hogy a sehol sem találtak bombát és biztonságban vannak a város lakói.

Boris Pistorius, Thomas de Maiziere és Reinhard Rauball beszéltek arról, hogy mi történt Hannoverben kedden.

Foto: Europress - Odd Andersen/ AFP

Boris Pistorius, Thomas de Maiziere és Reinhard Rauball beszéltek arról, hogy mi történt Hannoverben kedden. Foto: Europress - Odd Andersen/ AFP

A szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere azt mondta, hogy Németország nem hajlandó félelemben élni a terroristák fenyegetései miatt. Arról is beszélt, hogy nem akarja elbizonytalanítani a lakosságot, ezért nem árulja el, hogy honnan kapták az információt a támadásról.

Thomas de Maiziere nem mondta el, hogy valójában mekkora volt a veszély, de szerinte alapos és keserű oka volt a döntésnek. Boris Pistorius, Alsó-Szászország belügyminisztere azt mondta, hogy nem volt igaz az a Twitteren elterjedt hír, hogy a rendőrök bombát találtak egy menőautóban.

Reinhard Rauball arról beszélt, hogy ez egy nagyon szomorú napja volt a német labdarúgásnak, Németországban egészen biztosan meg fog változni a foci. A hétvégi fordulóval kapcsolatban nem tudta megmondani, hogy megtartják-e a meccseket, de abban biztos, hogy nagyon szigorú biztonsági ellenőrzések lesznek.

Top 0