• Külföld

Szilveszteri migráns erőszak - a neonácik erősödésétől félnek a német rendőrök

Szélsőjobboldali terrorveszélyre figyelmeztet a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke a szilveszteri zaklatások és rablások miatt.

Holger Münch a Bild am Sonntag című német lapnak azt nyilatkozta, hogy a szélsőjobb a szilveszteri támadások miatt kialakult félelmet kihasználva önvédelemre szólítja fel az embereket, ami miatt a rendőröknek fokozottan kell figyelniük az önjelölt polgári védelmi csoportok szerveződésére.

A menekültszállások elleni támadások ugyanis egyre gyakoribbak, Kölnben pedig szélsőjobboldaliak és futballhuligánok egyik éjjel hajtóvadászatot indítottak külföldiek ellen. A BKA elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a rendőrség nem tűrik el az önbíráskodást. Meg kell állítaniuk ezeket a csoportokat, mert a legrosszabb esetben akár olyan „terrorista struktúrák” is kialakulhatnak, mint a nyolc török és egy görög bevándorló, valamint egy rendőr meggyilkolásáért, több robbantásos merényletért és számos bankrablásért felelős Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt - mondta Holger Münch.

Fotó: Europress-Sascha Schuermann/Getty Images

Fotó: Europress-Sascha Schuermann/Getty Images

A lakosság félelmének erősödését jelzi, hogy a szilveszter óta eltelt két hét alatt csak Kölnben 300-an kértek engedélyt riasztó-, illetve gázfegyver tartására, míg tavaly egész évben 408 ilyen engedélyt adtak ki. Ugyanakkor a BKA szerint a menedékkérők között nincs aránytalanul sok bűnöző. A nagy befogadóállomásokon viszont egyre több a verekedés azért, mert ezeken a tömegszállásokon fiatal férfiak élnek kis helyen összezárva, a bűnözést segítő körülmények között - írja az MTI.

Szilveszter éjjel egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kis csoportokban elkezdtek nőket molesztálni és kirabolni. A támadásokról itt és itt olvashat.

Top 0