Faktor

Több mint ezer támadás német menekültszállások ellen

Németországban tavaly az egy évvel korábbinak az ötszörösére emelkedett és meghaladta az ezret a menedékkérők szállásai elleni támadások száma. A szövetségi bűnügyi hivatal statisztikával próbálja nyugtatni a németeket. eszerint a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma csak kismértékben emelkedett.

A rongálások és egyéb atrocitások, valamint az erőszakos támadások száma tavaly 1005-re emelkedett a 2014-ben regisztrált 199-ről. Az erőszakos támadások száma 28-ról 173-ra emelkedett. A leginkább a gyújtogatásos támadások száma nőtt, az egy évvel korábbi 6 után 2015-ben 92 ilyen volt.

A menedékkérők által elkövetett bűncselekmények számáról viszont nem közöltek pontos adatokat, annyit mondtak, hogy a szövetségi belügyminisztérium rövidesen nyilvánosságra hoz majd egy kimutatást a külföldiek bűnözéséről, azzal a céllal, hogy "a tárgyilagosság felé terelje a Kölnben és más városokban szilveszterkor történt szexuális zaklatások és rablások miatt kezdődött vitát".

Az esetek nagyjából kétharmada a szövetségi bűnügyi hivatal szerint vagyon elleni bűncselekmény volt, a szexuális bűncselekmények aránya pedig nem éri el az 1 százalékot.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv tapasztalatai szerint a legtöbb gond az észak-afrikai Maghreb-térségből származó, felnőtt kísérő nélkül érkező fiatalkorúakkal van. Tanúk és áldozatok szerint a szilveszteri támadásokat is jellemzően észak-afrikai fiatal arab férfiak követték el.

    Csütörtökön két tartományi központi befogadóállomáson is nagyszabású razziát tartottak, a baden-württembergi Ellwangenben és az észak-rajna-vesztfáliai Dortmunban működő állomásra is a Maghreb-térségből érkezett menedékkérők körében tapasztalható bűnözés miatt szállt ki a rendőrség nagy erőkkel.

    Ellwangenben egy szakasz lovasrendőr és egy kutyás egység is részt vett az akcióban. A tartományi belügyminisztérium közleménye szerint 97 embert ellenőriztek, két férfit letartóztattak rablás gyanúja miatt, két másikat pedig őrizetbe vettek lopás, illetve kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt.

    Top 16