• Külföld

Németországban 11 merényletet hiúsítottak meg az utóbbi 15 évben

Németországban 11 terrortámadást hiúsítottak meg az ezredforduló óta - mondta egy keddi interjúban a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke, aki ismét megerősítette, hogy a brüsszeli merényletek ügyében nem találtak Németországba vezető szálakat.

Holger Münch egy interjúban elmondta, hogy a BKA folyamatosan elemzi a brüsszeli terrortámadások lehetséges németországi vonatkozásait. Megállapították, hogy a terroristák Németországot tranzitországként használták, és nincsenek német vonatkozású „közvetlen kapcsolatok" az ügyben.

Fotó: Europress - Bernd Thiessen / dpa / AFP

Fotó: Europress - Bernd Thiessen / dpa / AFP

Ugyanakkor Németország fenyegetettsége jelentős, mert egész Európa, és így Németország is az iszlamista terrorizmus célkeresztjében van. Tavaly jelentősen emelkedett az iszlamisták száma. Így már 470 olyan személyt tartanak nyilván, aki merénylet elkövetésére is hajlandó - mondta a rendőrségi szerv vezetője.

Konkrét veszélyről, készülő támadásról azonban nincsenek információk – mondta Holger Münch.

A BKA vezetője elmondta, hogy technológiai fejlesztésekre van szükség a lehetséges terroristák kommunikációjának megfigyeléséhez. Javítani kell a biztonsági szervek európai szintű együttműködését is.

A német hatóságok felkészültségét jónak nevezte. Elmondta, hogy a 2001-es amerikai terrortámadások óta sokat tanultak. Szerinte nem csak a szerencsén, hanem a hatóságok összehangolt munkáján is múlott, hogy az ezredforduló óta már 11 merényletet megakadályoztak – írja az MTI.

Top 0