• Külföld
Faktor

Veszélyes csapatot lepleztek le: menekültként érkeztek a szélsőségesek Németországba

Az iszlamista egykori harcosokat a korábbi áldozatok családtagjai ismerték fel.

Németországban tartózkodik menekültként egy hírhedt szíriai szélsőséges iszlamista csoport csaknem hatvan egykori harcosa - írta a Der Spiegel című német hírmagazin a hétvégi számában.

Per indul.

Per indul.

A szíriai kormányerők és a Bassár el-Aszad elnök rendszeréhez hű civilek elleni válogatott kegyetlenkedéseiről hírhedt csoport több feltételezett tagját szeptember végén bíróság elé fogják állítani Stuttgartban. Az eljárást azért lehetett elindítani, mert mindkét oldalról, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként számon tartott Fatah as-Sám - korábbi nevén an-Nuszra Front - irányítása alatt tevékenykedő fegyveres szervezet feltételezett tagjai közül, és az áldozatok hozzátartozói közül is többen érkeztek Németországba, ahol egymásba futottak.

Az áldozatok hozzátartozóinak adatai alapján indított per ismét felveti a kérdést, vajon mennyien lehetnek a szíriai polgárháborúból menedékkérőként Németországba érkezett emberek között olyanok, akik "elsősorban elkövetők, és nem áldozatok" - idézi a lapot az MTI.

A német hatóságok eddig a Liva Ovais al-Karni nevű csoport csaknem 25 feltételezett tagja ellen gyűjtöttek büntetőeljárás megindításához elég információt. Valószínűleg a milícia további nagyjából 30 egykori harcosa is Németországban van. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) külön egységet hozott létre a több száz ember haláláért felelősnek tartott csoport ügyének feltárására.

Az an-Nuszra Front és szövetségesei ugyan mindig is Szíriára összpontosítottak, ellentétben az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, amely Európát is megcélozta, de "természetesen így is aggodalommal tölt el minket a gondolat, hogy ennyire romlott emberek vannak Németországban" - mondta a Der Spiegel egyik BfV-s forrása.

Kommentek:

Top 0