• Pénz
Faktor

Ezt kell tennünk, hogy a bérszakadék eltűnjön, nem is kell olyan sokat várni

Ma még mindig feszültséget okoz, hogy a férfiak ugyanazért a munkáért jóval több pénzt vihetnek haza, mint a nők. Ez 2040-re egyenlítődhet ki, az ebben az évben diplomát szerző nők generációja lehet az első, amelyik már ugyanannyi fizetésért dolgozhat, mint férfi kortársai. Egy felmérés szerint a digitális képességek magas szintű elsajátítása és a tudatos karrierépítés lehetővé teszi, hogy közel 40 évvel korábban megszűnhessen a nemek közötti bérszakadék.

Egy nő keresetének 100 dollárjára átlagosan 140 dollár jut, ha a munkavállaló férfi – derül ki a Getting to Equal 2017 című Accenture-tanulmányból. A 29 országban, 28 ezer ember bevonásával készült felmérés arra is rámutat, hogy a nők kisebb eséllyel találnak fizetett munkát, így a valós különbség még ennél is nagyobb. Ezek alapján a női kollégának kifizetett 100 dollárra – a rejtett hátrányok miatt – 258 dollár férfi-kereset jut. A jelenlegi munkaerő-piaci trendeket folytatva ezek a különbségek a fejlődő országokban 2168-ra, míg a fejlett országokban 2080-ra szűnhetnének meg.

Vannak azonban olyan tényezők, amik felgyorsíthatják ezt a folyamatot, és évtizedekkel korábban felszámolhatják az egyenlőtlen állapotokat. Ezekkel a változásokkal a nemek közötti keresetbeli különbségek a fejlett piacokon 2080 helyett 2044-re szűnhetnének meg, a fejlődő országokban pedig 100 évvel rövidülhetne le ez az időszak, 2168 helyett 2066-ra teljesítve a nemek közötti egyenlő bérezést.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Már az egyetemen eldől, mekkora lesz a különbség A felmérésben az X- és Y-, valamint a baby boom generáció tagjai vettek részt, olyan férfiak és nők, akik különböző nagyságú vállalatok változatos beosztású munkavállalói. A válaszaik alapján egyértelmű, hogy már az egyetemi évek alatt meghozott döntések is hatással vannak a későbbi bérekre.

  Jelenleg az egyetemi alapképzésben férfi társaikhoz képest a nők kisebb valószínűséggel választanak olyan tanulmányi területet, amelyről azt gondolják, hogy sokat kereshetnek vele (27, illetve 40 százalék), kisebb arányban van mentoruk (45, illetve 58 százalék), felsővezetői pozíciókra is kevesebben vágynak (41, illetve 51 százalék). Ezenfelül férfi társaikhoz képest a fiatal nők kevésbé fogadják el gyorsan az új technológiákat (45, illetve 63 százalék) és vesznek fel programozói vagy informatikai tárgyakat (68, illetve 83 százalék).

  A pozitív folyamatot három tényező gyorsíthatja

  • Folyékonyan szükséges „beszélni” a digitális nyelvet – a digitális technológiákat tudatosan kell használni kapcsolatépítésre, tanulásra, munkára,
  • Ajánlott karrierstratégiát építeni – a nőknek arra van szükségük, hogy magasra tegyék a mércét, tájékozott döntéseket hozzanak, és proaktívan menedzseljék a karrierjüket,
  • Szükséges elmerülni a technológiában – el kell sajátítani a magas technikai tudást, tudatosabban kell fejleszteni a digitális képességeket.

  Ezeknek a „karriergyorsítóknak” az alkalmazása, ötvözve az üzleti, kormányzati és tudományos köröktől kapott támogatással, már 2030-ra 35 százalékkal csökkenthetik a díjazásbeli különbségeket, 3,9 milliárd dollárral növelve így a dolgozó nők jövedelmét.

  „A jövő munkaerejének egyenlőnek kell lennie. A nemek közötti díjazásbeli különbség olyan gazdasági verseny diktálta tényező, amely mindenkinek számít, és mindannyiunknak tenni kell annak érdekében, hogy jelentős lehetőségeket biztosítsunk a nők számára és gyorsabban megszüntessük a különbséget” – nyilatkozta a jelentés kapcsán Julie Sweet, az Accenture észak-amerikai vezérigazgatója.

  Kommentek:

  Top 16