• Külföld
Maksa Mónika

Nem volt hajlandó az alkotmányra esküdni a képviselő

Az egyiptomi parlament közel négy év szünet után vasárnap ülésezett először. Az ülést majdnem felfüggesztették, mert egy nézeteltérés felfordulást okozott. Az ülés végén mégis sikeresen megválasztották az új házelnököt.

Azért tört ki a veszekedés, mert a közel hatszáz képviselő egyenkénti felesketésekor Mortada Manszúr nem volt hajlandó a hivatalos szöveghez tartani magát.

Kifogásolta azt a mondatot, hogy: "A mindenható Istenre esküszöm ..., hogy tiszteletben tartom az alkotmányt." Mortada Manszúr már korábban bejelentette, hogy nem fog az alaptörvény egészére esküdni, ezért alkotmány helyett „alkotmány cikkeit” mondott. Eskütétele így nem vonatkozott az alkotmány preambulumára, azaz bevezetőjére. Az ugyanis a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011. január 25-i felkelést és az iszlámista elnök, Mohamed Murszi elmozdításához vezető 2013. június 30-i tüntetéseket forradalomnak minősíti.

Mortada Manszúr. Forrás: Facebook

Mortada Manszúr. Forrás: Facebook

EZT IS AJÁNLJUK:

  Manszúr már a parlament felé menet azt mondta a sajtónak, hogy meg akarja változtatni a szöveget, mert ő csak Murszi megbuktatását ismeri el forradalomnak, Mubarakét nem. Manszúr szerint ugyanis Mubarak megbuktatása lázadás, amely a Muzulmán Testvériség hatalomra kerülésével végződött.

  Az eskü megváltoztatása miatti felforduláskor az ideiglenes házelnök azt mondta, hogy be fogja rekeszteni az ülést. Ekkor Manszúr már hajlandó volt helyesen felolvasni az esküt.

  Az ülés az utóbbi évek káoszának akar véget vetni. Abdel-Rattáh esz-Szíszi jelenlegi elnök 2013. július 3-án jelentette be politikai tervét. Ez a terv a 2014-es alkotmányozó népszavazásból és elnökválasztásból, valamint a tavalyi parlamenti választásokból állt.

  A választások után 596 képviselője van a törvényhozásnak. Ez az eddigi legnagyobb kormány Egyiptom történetében. A nők is többen részt vesznek a törvényhozásban, mint eddig bármikor. 73 nőt választottak, 14-et pedig az államfő jelölt a parlamentbe. A hadsereg 52 tábornoka is képviselői mandátumot kapott. A választásokon csak 28,3 százalékos volt a részvétel, ezért sokan vitatják, hogy az új törvényhozást a népakarat legitimálta volna.

  Az új törvényhozás elsőként házelnököt választott, a posztot Ali Abdel-Ál kapta meg. Az alkotmányjogász a 300 képviselőből álló Egyiptomot Támogatni nevű parlamenti szövetség tagja. A szövetség azért jött létre, hogy Szíszit feltétlenül támogassák. A képviselőknek a következő 15 napban több mint 300 törvényről, törvénymódosításról és elnöki határozatról kell konszenzust kialakítaniuk. Ezek Murszi megbuktatása óta, Adli Manszúr átmeneti elnök, és Szíszi eddigi vezetése alatt születtek – írja az MTI.

  Top 16