• Sport
András Ferenc

Nem viselnek fejvédőt az olimpián a férfi bokszolók

Fontos változást jelentett be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mert az olimpián a férfi bokszolóknak nem kell fejvédőt viselni. A módosítás egyelőre a nőket nem érinti.

Fotó: Europress - Scott Heavey/Getty Images

Fotó: Europress - Scott Heavey/Getty Images

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) már három éve bevezette azt, hogy a férfiakon ne legyen fejvédő. Mivel a 2013-as változtatás óta nem rendeztek olimpiát, így az olimpiai bizottságnak volt ideje megvizsgálni azt, hogy a döntést az olimpián is alkalmazni kívánják-e.

A 2013-as döntést két egymástól független tanulmánytól hozták meg, melyek kimutatták, hogy a fejvédő eltávolítása csökkenti az agyrázkódások számát. A fejvédőket először az 1984-es Los Angeles-i olimpián használták.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ma bejelentette az olimpiai bizottság, hogy a 2016-os riói olimpián sem kell a férfiaknak fejvédőt viselni, így a 2013 óta megszokott körülmények közt kell a ringbe lépjenek az amatőr ökölvívók.

    Fontos megjegyezni, hogy a változtatás a nőket és az ifjúsági sportolókat nem érinti, ráadásul a női ökölvívás csak a 2012-es olimpián mutatkozott be. Vu Csing-kuo, az AIBA elnöke azzal indokolta a nőkre vonatkozó döntést, hogy további adatokat szeretnének gyűjteni, és lépésről-lépésre szeretnék a változtatásokat bevezetni.

    Top 16