• Külföld
faktor

"Nem tudom, látom-e még valaha a menyasszonyomat"- szemtanúk beszámolói a párizsi terrorról

A Le Figaro-nak több szemtanú és a családtagjait féltő hozzátartozó beszélt a párizsi terrortámadásokról. A lövöldözések és robbantások minden helyszínén sokkos állapotban vannak az emberek.

Fotó: Kamil Zihnioglu / AP

Fotó: Kamil Zihnioglu / AP

Döbbenet söpört végig Párizson az éjszakai terrortámadások után. A rendőrség a közösségi oldalakon is figyelmeztetést adott ki, hogy a hatóságok további utasításáig ne is hagyják el az otthonukat a párizsiak. A Faktor részletes beszámolóját itt olvashatják, illetve ide és ide kattintva videót és képeket találnak a terrortámadásról.

A Stade de France-ban éppen francia-német barátságos meccset játszottak, amikor a nézők meghallották a robbanásokat. A beszámolók szerint a szurkolók ugyan először felugrottak a helyükről, de senki sem volt tisztában azzal, mennyire súlyos a helyzet. Miközben az elnököt kimenekítették a stadionból, a meccs folytatódott is, mintha semmi sem történt volna. Azt mondják, a közönség elbizonytalanodott, de aztán igyekeztek inkább a meccsre figyelni és megőrizni a nyugalmukat, miközben mindenki telefonon próbálta kideríteni, hogy mi történhetett.

„Néhány perccel azután hallottuk a robbanásokat, hogy a meccs elkezdődött” – mondja a 37 éves Ludovic Klein, aki a 10 éves kisfiával jött Limoges-ból Párizsba, kifejezetten a meccs kedvéért. –„Ezután úgy folytatódott a mérkőzés, mintha mi sem történt volna. Azt hittem, valami vicc az egész. Később aztán a stadion kiürítése is teljes nyugalomban zajlott, legfeljebb egy kis mozgolódás volt a tömegben.”

Egy McDonald’s két dolgozója viszont óriási pánikról számol be az egyik belvárosi lövöldözés helyszínén. Azt mondják, a merénylők éppen az ő gyorséttermük mellett kezdtek el lövöldözni. Sírva, kiabálva menekülő embereket láttak, miközben több áldozat már holtan feküdt a földön. Több szemtanú az étterem felső szintjére futott, hogy ott biztonságban legyenek. „A lövöldözés maximum másfél percig tartott” – mondják. Egy másik szemtanú szerint is egy perc alatt történt minden. „A gyroszosnál voltam, szemben a kávézóval, amikor egyszer csak megjelent egy férfi, és tüzet nyitott a kávézó teraszán ülő emberekre. Körülbelül egy percig lövöldözött. Aztán a szomszédos bárba is bement, és miután kijött onnan, holttesteket láttam a földön. Nem tudom pontosan megmondani, hányat. Ketten egy arra hajtó autó utasai közül is megsérültek.”

Egy másik férfi, aki szintén a helyszínen volt, mészárlásról beszél, és azt mondja, legalább 10 halálos áldozatot látott. „Fél 10 körül jártunk arra motorral, és ez csak pár másodperccel a lövöldözés után lehetett. Akkor még nem volt ott a rendőrség. Egy pár fiatalt láttunk, akik ellenkező irányba próbáltak elfutni, illetve autókat, amint visszafordulnak és elhajtanak onnan. Volt, aki ránk kiabált, hogy nehogy a közelbe menjünk, mert lövéseket hallottak, és nagy a baj, többen megsérültek. Én négy vagy öt embert láttam a földön heverni, vértócsa volt alattuk. A bár teraszán feküdtek, és láttam, hogy nem mozdulnak már. A közeli éttermekben, bárokban mindenki sokkos állapotban volt, többen próbálták elbarikádozni magukat.” Akkorra már az interneten is megjelent a felhívás, hogy mindenki kerülje el ezt a környéket, mert csak akadályozná a segítségnyújtást.

Egy másik lövöldözés helyszínén, a „Le Petit Cambodge” nevű étterem közelében azt mondja egy szemtanú, hogy körülbelül 20-30 lövés dördült. Egy nő, aki egy perccel később ért oda, azt mondja: „Abszolút szürreálisnak tűnt az egész: mindenki a földön feküdt. Az étteremben senki nem mozdult, és a közeli bárban is csak földön fekvő embereket láttam. Tulajdonképpen csend és nyugalom volt, mert senki nem értette vagy nem fogta fel, mi történt. Ekkor megláttam egy fiatal férfit: egy lányt tartott a karjában, aki halottnak tűnt."

Egy másik férfi a lövöldözés helyszínén könnyek közt, sírva mondta el, hogy megölték a húgát. Egy pár, akik egy kicsit távolabb lévő étteremben vacsoráztak, azt mondják, hogy tíz lövést vagy még többet hallottak, amitől mindenki pánikba esett a vendéglőben. Ők a pult mögött találtak maguknak fedezéket.

A terrortámadás központi helyszíne a Bataclan zenei központ volt. Egy sokkos állapotban lévő férfi azt mondja: "Egyszer csak azt láttuk, hogy felfegyverzett férfiak mennek be a Bataclanba. Teljesen hétköznapi ruhában voltak, de fegyverek voltak náluk, és azonnal elkezdtek lövöldözni, bent, a központban, de kint, az épület előtt is."

Más szemtanúk arról számolnak be, hogy mindenfelé röpködtek a golyók. Egy nő, aki a karzaton ült, azt mondja, egyszer csak férfiakat látott automata fegyverrel berontani a koncertterembe. „Néhány másodpercre teljesen megmerevedtem, nem akartam hinni a szememnek. Azt mondogattam magamnak, hogy ez nem lehet igaz. Nem akartam elhinni, hogy tényleg ez történik, aztán csak kiabálást hallottam, hogy „mindenki a földre!”

Egy férfi, aki a bátyjával jött a koncertre, azt mondja, hogy körülbelül öt méterre tőle álltak a fegyveres férfiak. Mindegyiküknél Kalasnyikov volt. A férfi a testvérével a széksorok között próbált elbújni. Bár közelről látta a terroristákat, rájuk nem céloztak, így sikerült elmenekülniük.

„A párom, Claire a legjobb barátnőjével ment el a koncertre, így ünnepelték a lány születésnapját. Semmi hírem nincs róla. A telefonja üzenetrögzítőre van kapcsolva. Három hét múlva lett volna az eljegyzésünk, és most nem tudom, látom-e még valaha az életben.”- mondja egy másik férfi.

A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta.

Top 0