• Külföld

Igazoltatták, majd elengedték az egyik merénylőt

A korábbi hírekkel ellentétben még mindig keresik a pénteki párizsi terrortámadás egyik kulcsfiguráját, Salah Abdeslamot. Úgy tűnik, a merénylők közül ő az egyetlen túlélő, ezért hajtóvadászat folyik ellene. Manuel Valls francia miniszterelnök azonban azt mondta, egyelőre azt sem tudják, összesen hány terroristát kell keresni.

Egyszer már elengedtékA 26 éves Salah Abdeslam Brüsszelben élt, és úgy tűnt, oda is menekült vissza szombaton a támadások után. Egyszer már átcsúszott a hatósági ellenőrzésen: a francia-belga határ közelében állították meg az autóját, amelyben két másik férfival utazott együtt. Kikérdezték és elkérték az igazolványait, de ekkor még nem tudták a támadásokhoz kötni, ezért az ellenőrzés után elengedték. Ez néhány órával a támadások után történt. Nem sokkal később kiderült, hogy ő bérelte azt a fekete Volkswagen Polót, amelyet a Bataclan mellett találtak, ahol a legtöbb áldozattal járó terrorakció volt.

Testvére is terrorista voltBátyja is részt vett a merényletsorozatban: a 31 éves Ibrahim Abdeslam volt az az öngyilkos merénylő, aki egy kávéháznál robbantott. Másik testvérüket, Mohamedet szombaton letartóztatták Belgiumban, de tegnap elengedték, mert a jelek szerint neki nem volt köze a támadásokhoz.

Salah Abdeslam után viszont eddig hiába nyomoznak Belgiumban és Franciaországban is óriási erőkkel.  Tegnap délelőtt még úgy tűnt, hogy Brüsszelben, a Molenbeek negyedben rejtőzik, viszont délután már egy szemtanú Strasbourgban látta. Egy 5 emeletes, húsz lakásos társasházat kutattak át a rendőrök a bejelentés után, de nem találták meg.

Ma hajnalig Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint 128 helyen tartottak házkutatást, és tíz embert tartóztattak le.

A hatóságok mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy Salah Abdeslam nagyon veszélyes, ezért senki se próbálja megközelíteni. Családja azonban még most is nehezen hiszi el, hogy a merénylők egyike lenne. Mohamed azt mondta az újságíróknak miután elengedték a rendőrök, hogy semmi szokatlant nem vett észre a testvérein, és ő is csak a hírekből tudta meg, hogy terroristának tartják őket. Anyjuk is nyilatkozott: azt mondta, hogy Ibrahim egyre radikálisabbá vált, de nem gondolta volna, hogy ilyesmire képes lehet, és szerinte nem is akart megölni senkit. Salahról még kevésbé tudja elképzelni, hogy terrorista lenne.

fotó: Europress - Sean Gallup/Getty Images

fotó: Europress - Sean Gallup/Getty Images

A hatóságok nem tudják, hány embert keresnekManuel Valls francia miniszterelnök azt mondta, hogy nem tudják, hány ember felelős a merényletsorozatért.

Jelenleg nem tudjuk, hogy segítették-e azokat ..., akik ezt a szörnyűséget végrehajtották Párizsban. Talán vannak Franciaországban, Belgiumban tettestársak

Valls szerint éppen ezért most a nyomozásra kell koncentrálni, amely halad, de "a szükséges diszkrécióval". A miniszterelnök azt is elmondta, hogy nemcsak az Iszlám Állam megsemmisítése a cél, hanem azt is meg akarják érteni, hogy hogyan történtek a támadások - írja az MTI.

Korábban a Bernard Cazeneuve belügyminiszter, és most Manuel Valls is megvédte a francia titkosszolgálatot, amelyet az ellenzék és a sajtó részéről is értek támadások. Sokan azt mondják ugyanis, hogy hibákat követettek el, mikor megfigyelték a dzsihádistákat, akik ezért tudták végrehajtani a 129 áldozattal járó merényletsorozatot.

Európai segítséget kér FranciaországFranciaország közben formálisan arra kérte az Európai Unió többi tagországát, hogy segítsék az Iszlám Állam elleni harcát, és adjanak katonai támogatást a terrorizmus ellen küzdő francia erőknek. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter kezdeményezte az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésének alkalmazását. Eszerint "a tagállamok valamelyikének területe elleni fegyveres támadás esetén a többi tagállam - az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkével összhangban - köteles minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni". A francia miniszter közlése szerint az uniós tagországok elfogadták Franciaország kérését.

Ez az első alkalom, hogy az uniós alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzuláját alkalmazzák. 

Legfrissebb összefoglalónkat a terrortámadásról itt olvashatja.

Top 0