• Élet
Faktor

Tragikus adatok: a halálozások feléről fogalmunk sincs, miért történik

Így viszont sokkal nehezebb megakadályozni a haláleseteket.

Nincs adat a világon történt összes haláleset több mint felének okáról, ami megnehezíti a hatékony egészségügyi felméréseket és a döntéshozatalt - írta jelentésében az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

A halálesetek több mint felének oka nem ismert.

A halálesetek több mint felének oka nem ismert.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A statisztikai adatgyűjtés azonban így is javuló tendenciát mutat. A világon 2015-ben bekövetkezett 56 millió halálozásból 27 milliónak feljegyezték az okát, szemben a 2005-ös helyzettel, amikor ez az arány csak egyharmad volt.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Számos országban, köztük Kínában és Törökországban tettek jelentős előrelépést az adatgyűjtésben: Iránban 2015-ben már az elhalálozások 90 százalékát pontosan dokumentálták, szemben az 1999-es 5 százalékkal, sok állam azonban még mindig nem gyűjti rutinszerűen az egészségügyi adatokat - írja az MTI.

  Ha az államok nincsenek tisztában azzal, mitől betegednek és halnak meg a polgáraik, akkor sokkal nehezebb megmondani, mit lehet ez ellen tenni. A WHO együttműködik a tagállamokkal, hogy javítsanak az egészségügyi adatrendszereiken és az adatok minőségén

  - Maire-Paule Kieny, a WHO egyik igazgatóhelyettese.

  A dokumentumból az is kiderült, hogy 2015-ben a világon 1,25 millió ember halt meg közlekedési balesetben; 125 ezer háborúban és egyéb fegyveres konfliktusban, kétharmaduk Szíriában vagy Irakban; és 468 ezer ember vált gyilkosság áldozatává.

  Kommentek:

  Top 16