• Külföld
Faktor

Nem tetszik a franciáknak a terrorellenes alkotmányreform

Párizsban több ezren tüntettek a kormány terrorellenes alkotmányreformja és a rendkívüli állapot meghosszabbítása miatt.

A tüntetők szerint a francia demokráciát veszélyeztetik az állam terrorizmus elleni intézkedései. Francois Hollande elnök ugyanis nemrég alkotmányreformot terjesztett elő. A terv alapján megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt kettős állampolgárokat. A tüntetők szerint ezzel igazságtalanul kerülnek célkeresztbe a muszlimok. Emellett pedig sok tüntetőnek az a második világháborús intézkedés jut eszébe erről, amikor megfosztották állampolgárságuktól a francia zsidókat.

A rendkívüli állapotot pedig azért ellenzik a tüntetők, mert egyszerűen szükségtelennek tartják, és attól tartanak, hogy ez túlzott hatalmat ad a hatóságok kezébe, így sérülhet a francia demokrácia. A demonstráción többek között emberi jogi szervezetek, politikusok és szakszervezetek is részt vettek - írja az MTI.

Szerdán éppen ezek miatt az intézkedések miatt mondott le Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter is. Francois Hollande el is fogadta a miniszter lemondását

Top 0