• Külföld

Még nincs meg a két keresett terrorista

Francois Molins párizsi ügyész sajtótájékoztatón számolt be a pénteki terrortámadások következményeiről és a mai akcióról, mikor Párizs Saint-Denis negyedében a rendőrség megostromolta a terroristák szállását.

Molins elismerte az eddigi munkát, de azt is, hogy a célig még sokat kell tenni.
Fotó: Europress / Alain Jocard - AFP

Molins elismerte az eddigi munkát, de azt is, hogy a célig még sokat kell tenni. Fotó: Europress / Alain Jocard - AFP

„Múlt péntek óta 130 rendőr a bűnügyi osztálytól, valamint számos titkosszolgálati és biztonsági munkatárs csatlakozott Párizs bírói karának munkájához. Szeretném megdicsérni a rendőröket és a stábomat.” – nyitotta elismeréssel a sajtótájékoztatót Molins.

Ezután az ügyész azt mondta, hogy a nyomozások jó úton és tempóban haladnak, ezt bizonyítják az ostromok is. Egy terrorista sejtet megsemmisítettek, és most, hogy már látták a felépítettségét és a fegyvereit, világos, hogy ezek az emberek is képesek lettek volna merényleteket elkövetni.

„A nyomozások lehetővé tették számunkra, hogy megállapítsuk és megtaláljuk a terroristák logisztikai rendszerének főbb pontjait: a telefonokat, a fegyvereket és a különböző búvóhelyeiket. A három irányított csapat ezeknek a modern rendszereknek köszönhetően tudta végrehajtani a támadásokat.”

A nyomozások során három autót is találtak, amelyeket az Abdeslam testvérek egy belga cégtől béreltek – ezeken konvojban érték el a támadások színhelyeit.

„A fekete Fiatot Montreuil-ben találtuk meg. Ezt az autó GPS-adatai szerint az a három férfi használta, akik bárok és éttermek teraszait lőtte. Ebben az autóban találtunk három Kalasnyikovot és Abdeslam ujjlenyomatát, valamint öt töltényt és egy kést is.”

A mai ostrom képe
Fotó: Europress / Pierre Suu - Getty Images

A mai ostrom képe Fotó: Europress / Pierre Suu - Getty Images

Azt az ügyész újból elismerte, hogy Salah Abdeslam-ot tényleg megállította a rendőrség, de mivel ekkor még a nevét nem hozták összefüggésbe a terrortámadásokkal, a rendőrök továbbengedték a férfit, de két társát később letartóztatták a belga rendőrök. Az ő támadásban vagy a tervek kidolgozásában való szerepük még nem tisztázott.

A rendőrség a Bataclan színház mögötti szemetesben talált egy telefont, amelyen az utolsó sms-ben az állt: „Készen vagyunk, kezdjük el.” A nyomozók most azt próbálják megállapítani, ki volt az üzenet címzettje. Valamint még két, a terrortámadásokért felelős merénylő személyazonosságát sem sikerült megállapítani, ezen is dolgoznak még az illetékesek,

Molins elárulta, hogy a rendőrség egy teljes „háborús arzenált” talált, köztük gépkarabélyokat, Kalasnyikovokat és robbanóöveket is.

A mai, Saint-Denis-i akciókra áttérve a főügyész elmondta, a lakás valószínűleg az ötletgazda, Abdelhamid Abaud biztonsági szállása volt. A nyomozások azután vezettek ehhez az épülethez, hogy a rendőrség bizonyítékokat kapott arra nézve, hogy Abaud francia területen tartózkodik. A bizonyítékokat szigorúan ellenőrizték azelőtt, hogy a rendőrség megrohamozta volna az épületet.

„5000 lövés dörrent el” – mondta Molins a hét órás akcióról. „Az ostromnak köszönhetően sikerült három embert letartóztatnunk, közülük egy a karján sérült meg. Az azonosításuk folyamatban van, erről még nem adhatok információkat.”

Abdelhamid Abaud
Fotó: Dabiq

Abdelhamid Abaud Fotó: Dabiq

Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy robbanótöltetekkel telített övvel, ezáltal a holttest olyan állapotba került, hogy a hatóságok még nem tudták azonosítani, azt is csak feltételezik, hogy az illető nő volt.

Az akció során összesen két terrorista halt meg, de a további részletekre még várni kell, ugyanis az épület olyan mértékben megsérült, hogy ha nem támasztják ki, össze fog dőlni. A romok között azonban a rendőrök további két embert találtak, őket is letartóztatták – akárcsak azt a férfit és nőt, akik hagyták, hogy a terroristák használják a házat. Az épületben a nyomozás csak akkor kezdődhetett meg, miután a tűzoltók biztosították, hogy nincs bent robbanó fegyver. Összesen tehát hat férfit és egy nőt tartóztattak le a rendőrök.

„Abaud nincs a letartóztatottak között. A halott és letartóztatott terroristák azonosítása folyamatban van, akárcsak azoké, akiknek köze van a merényletekhez, akár Franciaországban, akár Szíriában vannak.”

Így tehát sem Abdeslam, sem Abaud nincs a letartóztatott terroristák között. Mivel azonban a halottak azonosítása még folyamatban van, könnyen lehet, hogy valamelyik holttest Abaudé. A belga hírszerzés úgy tudja, hogy az állítólag női terrorista Abaud unokatestvére volt.

Abaudról sokáig azt hitték, hogy még mindig Szíriában tartózkodik, de most már egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kevésbé ellenőrzött migránsáradattal visszatért Európába – írja a Washington Post. A lap úgy tudja, az egyik halott Abaud. 

Top 0